Nyomorékká teszed vagy megölöd a vízi madarat az etetéssel

Nem lehet eleget hangsúlyozni, mert egyáltalán nincs benne a köztudatban: ne etesd a vízimadarakat!

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
Lehoczky Krisztián Facebook
Turista Magazin
2022. január 17.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, mert egyáltalán nincs benne a köztudatban: ne etesd a vízimadarakat!

A címben szereplő súlyos kifejezéseket a Mályi Madármentő Állomástól Lehoczky Krisztián használta a napokban egy Facebook-posztban, amiben egy angyalszárnybetegségben szenvedő bütykös hattyú képét láthatjuk. Mi is sokszor írtunk már arról, milyen súlyos problémákat okozhat a vízi madarak etetése, de az üzenet eddig még nem jutott el elég emberhez, ami abból is látszik, hogy nem nagyon lehet úgy megfordulni szép időben bármilyen tóparton, hogy ne dobálnának éppen kenyeret vagy másféle pékárut a kacsáknak, hattyúknak. Sőt, sok helyen az önkormányzat helyez ki automatákat, amelyekből pénzért lehet „kacsaeledelt” vásárolni. Ez a „táplálék” ugyanúgy káros a vízi madarakra, mint bármi más.

„A képen a kenyérrel etetett hattyú szárnya a nem megfelelő táplálék, a kalcium-, a foszforeltolódás és a fehérjedús táplálék bevitele és hirtelen izomtömeg-növekedés miatt eltorzult, és örök életére nyomorék marad” – magyarázza Lehoczky Krisztián a posztjában, leszögezve, hogy a vízi madarak nincsenek rászorulva emberi segítségre. Ha a madarakat „kényszeretetik”, ott maradnak a tavakon, ahol ilyenkor télen könnyen belefagyhatnak. Ráadásul, ha sok a madár egy helyen, akkor könnyebben terjed a madárinfluenza.

A kenyér, illetve a pékáru bélgyulladást vagy angyalszárny-betegséget is eredményezhet. A kalcium-foszfor eltolódástól röpképtelenné válik a madár, eltorzulnak a szárnyai, és fiókát nevelni sem tud. A kukorica és a búza a bélflóra felborulását eredményezi a madaraknál és hirtelen súlygyarapodás is bekövetkezhet, így az egyed nehezebben repül, vagy egyáltalán nem tud a levegőbe emelkedni.

További gond még az etetéssel, hogy kikapcsolhatja a téli túléléshez szükséges vonulási viselkedést, növeli a zsúfoltságot, így a madarak közötti agressziót, az önfenntartó életre nem alkalmas területekre is rengeteg vízimadarat vonz, szennyezi a környezetet, és növeli a fajok közötti hibridizációt.

Azzal segítesz a legtöbbet, ha NEM eteted a madarakat, és alkalomadtán erre mások figyelmét is felhívod.

Cikkajánló