Lelőttek egy farkast a Bükkben

Október elején fiatal hím szürke farkas tetemére bukkantak Nagyvisnyó külterületén. Az állaton egyértelműen lőtt seb volt. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetkárosítás és állatkínzás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett a rendőrségen. 

Szerző:
bnpi.hu
Fotó:
bnpi.hu
123RF.com
2018. november 21.

Október elején fiatal hím szürke farkas tetemére bukkantak Nagyvisnyó külterületén. Az állaton egyértelműen lőtt seb volt. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetkárosítás és állatkínzás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett a rendőrségen. 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság néhány órája tette közzé a hírt, hogy október 8-án találtak egy kilőtt szürke farkast Nagyvisnyó határában. „Az állaton egyértelműen azonosítható lőtt seb volt” - írja a nemzetipark-igazgatóság a weboldalán. A Bükkben élő farkasokat évek óta figyelik a szakemberek, így ezt az egyedet is ismerték. Állításuk szerint a lelőtt farkas valószínűleg pár évvel ezelőtt született a Bükkben.

 

 

A szürke farkas (Canis lupus) a fokozottan védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke egyedenként 250 000 Ft, elpusztítása bűncselekmény. Az igazgatóság természetkárosítás és állatkínzás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett a nyomozhatóságnál.

 

Mint írják, „a farkasok, mint csúcsragadozók jelenléte pozitív hatással bír védett területeinkre, mivel természetes szelekciója révén segíti a vadgazdálkodást, hozzájárul az élőhelyek természetes állapotának visszaállításához. Mindezek ellenére a farkasok jelenlétét és a természeti értékek védelmére tett intézkedéseinket nem mindenki nézi jó szemmel. A megfigyeléseket és a felvételek közzétételét némileg nehezíti, hogy kihelyezett kameráinkat az idei őszi vadászati szezon folyamán többször megrongálták vagy eltulajdonították.”

 

 

Továbbá felhívják a figyelmet, hogy „a természeti területeken gyűjtött adatok elemzése is igazolja, hogy az emberi jelenlét sokkal nagyobb zavarást okoz a vadászható fajok számára, mint az itt előforduló farkasok. Ugyanez a zavarás károsan hat azon természeti értékekre is, amelyek védelme egy nemzeti parkon belül elsődleges fontosságú minden egyéb tevékenységgel szemben.”

 

Épp tegnap írtunk arról, hogy a Bükkben nemrég egy egész farkasfalkát fotóztak. A fotós a konkrét helyszínt titokban tartotta, nehogy a farkasok orvvadászok áldozatává váljanak, amit az illetőnek a nemzetipark-igazgatóság meg is köszönt a közleményben.

 

A farkascsaládról novemberben készült videó:

 

Kapcsolódó cikkeink:

Magyar farkasok nyomában

Farkasnyomok a hóban a Bükk-fennsíkon

Most kiderül, mennyit tudsz a farkasokról

Cikkajánló