Már Nógrádban csatangol a „svájci" farkas

Átúszta a Dunát, és már Észak-Magyarországon jár a Svájcból indult, jeladóval ellátott farkas.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2023. március 21.

Átúszta a Dunát, és már Észak-Magyarországon jár a Svájcból indult, jeladóval ellátott farkas.

Jelenleg Nógrád vármegye keleti részén tartózkodik az M237 kódjelű, hím farkas, amelyet még Svájcban láttak el jeladóval. Ennek köszönhetően az állat mozgásáról meglehetősen pontos adatok állnak a Gruppe Wolf Schweiz természetvédelmi csoport rendelkezésére, ők pedig folyamatosan tájékoztatják a magyar szakembereket az állat mozgásáról.

Legutóbb, mindössze néhány nappal ezelőtt még a dél-budai agglomerációban portyázott a fiatal farkas, ám ahogy azt a szakemberek várták,

maga mögött hagyta a Dunántúlt, és a Dunán a Naszály hegy közelében átkelve bevette magát északi hegyvidékeink erdőségébe.

A fiatal hímek gyakran hagyják el falkájukat, hogy új falkát keressenek maguknak. A jelenleg Magyarországon kóborló példány tavaly tavasszal kelt útra Svájcból, és már légvonalban is közel ezer kilométernyire van kiindulási helyétől. Az Északi-középhegység több részén is találkozhat a fajtársaival, erre jelenlegi pozíciója alapján a Bükkben lesz a legnagyobb esélye. Érdekesség, hogy amennyiben „M237" párra lel az északi erdőkben, vagy tovább vándorol Szlovákia felé, az az alpi és kárpáti farkaspopulációk találkozását és keveredését jelenti.

Hogy nyomon követhessék és minél nagyobb biztonságban tudhassák a kóborló egyedet, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kapcsolatba lépett a területen illetékes vadászati hatósággal. Túrázóként nem kell tartani a farkastól, remek érzékszerveinek hála messzire elkerüli az embert, és szinte sosem kerül szem elé – így ha nem lenne rajta a jeladó, észrevétlenül kelne át az országon.


Cikkajánló