Lesd meg a Bükkben kószáló farkasokat!

Kameracsapdák segítségével folyamatosan nyomon követik a Bükki Nemzeti Park területén született farkaskölyköket. Az igazgatóság most új videoösszeállítást készített a ragadozókról.

Szerző:
bnpi.hu
Fotó:
Shutterstock
Kozma Attila (BNPI)
2015. november 27.

Kameracsapdák segítségével folyamatosan nyomon követik a Bükki Nemzeti Park területén született farkaskölyköket. Az igazgatóság most új videoösszeállítást készített a ragadozókról.

 

A nemzetipark-igazgatóság munkatársai szeptemberben adtak hírt először a területükön cseperedő kisfarkasokról. Az állatok azóta is kitüntetett figyelmet kapnak, így született a mostani videó is.

 

 

 

Bár a kameracsapdákat nem a kijelölt turistautak mentén helyezték el, mégis gyakran feltűnnek kirándulók a felvételeken, néha félórás különbséggel a farkasokhoz képest. Persze a túrázók gyakorlatilag semmit nem észlelnek a jelenlétükből. Ennek oka, hogy kifinomult érzékszerveik révén sokkal hamarabb érzékelik az embert, és az egészséges egyedek azonnal el is tűnnek a helyszínről. Ha a viselkedésük eltér ettől, az valamilyen problémára, betegségre utalhat.

 


Érdekesség, hogy a faj bükki élőhelyei azonosak az egy évszázaddal ezelőtti adatok alapján ismert élőhelyekkel. A gyűjtött hullatékok elemzéséből és a nyomolvasás eredményeiből azt is tudják, hogy szükségleteinek megfelelően, sikeresen zsákmányolnak. A szakemberek szerint jelenlétük alapvetően nem befolyásolja a vaddisznók, őzek fennmaradását, sőt: hozzájárulnak az erdők állapotának javulásához, az erdő felújulásához. A farkasok folyamatosan mozgatják, kondicionálják a vadállományt, így csökkentik az azok miatt keletkezett természeti károkat, ami végeredményben javítja a természetes erdőtársulások és a gyepek állapotát. Ez az erdészek munkáját is segíti.

 

 

Így óvhatod meg a farkasokat

 

- Ne hagyj ételmaradékot a területen! A farkasok társítják a táplálék feltűnését az emberrel, a pozitív visszacsatolás pedig csökkentheti az ösztönös félelmet.
- Ha farkasok által hátrahagyott zsákmányt, lábnyomokat találsz, észrevételeidet ne oszd meg közösségi oldalakon! A nemzeti park igazgatóságának azonban segíthetsz azzal, ha GPS-koordinátát és/vagy fotót küldesz a titkarsag@bnpi.hu e-mail címre.
- Még akkor se térj le a jelzett turistaútról, ha észreveszed a farkasokat!
- Ne kövesd az állatok nyomait, mert zavarhatod őket.
- Az erdőben tilos kutyát póráz nélkül sétáltatni. A farkassal való találkozás akár a kutya pusztulását is eredményezheti, hiszen a farkasok védik a területüket. 

 

SZÜRKE FARKAS - CSÚCSRAGADOZÓ HAZÁNKBAN

A kutyafélék (Canidae) családjának legnagyobb termetű európai képviselője az Aggteleki és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén bukkan fel leggyakrabban hazánkban. Az alkalmazkodóképességéről és kitartásáról híres ragadozó - minden mai kutyafajta őse - kerüli az embert. Faunánk értékes, ritka elemeként védelem és tisztelet illeti meg.

 

Itt tudhatsz meg még többet a farkasokról.

 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Farkaskölykök cseperednek a Bükkben

Szürke farkas - csúcsragadozó hazánkban
Jött, látott, kilőtték

A Zemplénben és az Aggteleki-karszton is nevelkedik egy-egy farkascsalád

 

Cikkajánló