Lesd meg a Gönyűi-homokvidék búbos bankáit is

Film készül a Gönyűi-homokvidékről, az első részben a gyurgyalagokat, a friss másodikban pedig a búbos bankákat lehet megnézni.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. augusztus 29.

Film készül a Gönyűi-homokvidékről, az első részben a gyurgyalagokat, a friss másodikban pedig a búbos bankákat lehet megnézni.

A Gönyűi-homokvidék kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, és korántsem egy sivár élőhely, számos ritka növénynek és állatnak ad otthont. Most az itt élő búbos bankákról nézhetsz meg egy egyperces videót. A film a Grassland-HU projekt része, az operatőr Karácsony Sándor.

A búbos banka Európa legtöbb országában fészkel. Magyarországon a zárt erdők kivételével országosan elterjedt, jelentős részben kultúrakövető madár. Hazai fészkelőállománya 10-17 ezer párra tehető. Főként férgekből, rovarokból és rovarlárvákból, kisebb részt apró gerincesekből, gyíkokból és kisrágcsálókból áll az étrendje.

A mezőgazdasági területekhez kötődő madárfajokhoz hasonlóan a búbosbankát is elsősorban a hagyományost felváltó nagyüzemi agrárium tájátalakító hatása és a rovarölőszerek használata fenyegeti. A legelőállat-állomány csökkenése és a tanyavilág elnéptelenedése, a beerdősülés miatt csökken a számára kedvező rövid füvű gyepes élőhelyek, legelők területe.

Urbanizálódó madárként újkeletű problémát jelent számára is a régi, elavult, gyakran szigetelés nélküli épületek felújítása, ami a potenciális fészkelőhelyek jelentős részét megszünteti. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb a versengés a harkályok vájta természetes faodúkért, ahol a lakott területeken fő vetélytársa a seregély. Hosszú távú, a Szaharától délre vonuló fajként további veszélyt jelent számára is a Mediterráneumot és az arab világot érintő mértéktelen és értelmetlen vadászat, illetve mind gyakrabban tizedelik az úton lévő állományokat a klímaváltozás okozta időjárási szélsőségek. Fészket nem épít, 5-8 tojást rak, és évente akár kétszer is költhet. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook, grasslandlifeip.hu

Cikkajánló