Letették az alapkövet

14 hónap alatt szépül meg a fertőrákosi Barlangszínház és újul meg a teátrumnak otthont adó évezredes kőfejtő környezete is.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Cacuci Cristian
Pellinger Attila
2013. október 29.

14 hónap alatt szépül meg a fertőrákosi Barlangszínház és újul meg a teátrumnak otthont adó évezredes kőfejtő környezete is.

Megkezdődött a Fertőrákos Barlangszínház - Kőfejtő értékmegőrző és értéknövelő turisztikai célú fejlesztése a projekt alapkövének letételével.

 

Kuslics Balázs, a soproni városháza szóvivője augusztus végén elmondta: a kétmilliárdos fejlesztési összeg döntő hányada támogatás, az önkormányzati önrész 15 százalékot tesz ki. Az építés kivitelezője a Laki Épületszobrász Zrt.

 

 

A beruházás során a Barlangszínházat teljes egészében felújítják, a színházi teret átalakítják, a színpadtechnikát korszerűsítik, a barlang történetének bemutatására pedig tematikus parkot rendeznek be. Új fogadóépületet is emelnek, ahol a vendégek tájékozódhatnak majd a programokról, és jegyet is válthatnak az előadásokra. A beruházási összeg felét az építésre, a többit a technikára és a berendezésekre költik.

 

A fertőrákosi kőfejtőt már a rómaiak használták, az onnan kibányászott mészkőből építették Scarbantia (a mai Sopron) falait. A fertőrákosi mészkő a XIX. században vált igazán népszerű építőanyaggá, abból emelték egyebek között a városházát, illetve a Szépművészeti és Természettudományi Múzeumot Bécsben, a székesegyházat Győrben és több középületet Sopronban.

 

A csaknem hetven éve megszűnt bányaművelés nyomán óriási katlan és a felszín alatt lenyűgöző méretű termek labirintusa alakult ki. Ebben a páratlan természeti környezetben nyílt meg a Barlangszínház az 1970-es évek elején.

 

Cikkajánló