Lezárták az Írott-kő-kilátót

Az osztrák–magyar országhatáron található Írott-kő-kilátót, melynek épületét a határvonal kettéosztja, az osztrák katonák lezárták.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila
Forrás:
nyugat.hu
2021. április 7.

Az osztrák–magyar országhatáron található Írott-kő-kilátót, melynek épületét a határvonal kettéosztja, az osztrák katonák lezárták.

A nyugat.hu cikke szerint a Kőszegi-hegységben található Írott-kő-kilátót osztrák katonák lezárták a magyar turisták elől. Ennek oka, hogy a kilátó épülete a két ország közötti határon helyezkedik el, részben Ausztriában, részben Magyarországon található, a bejárata pedig az osztrák oldalon van.

Így a Dunántúl és egyben a Kőszegi-hegység legmagasabb pontjának számító Írott-kő csúcsát, illetve a tetején található emblematikus kilátót egyelőre csak az osztrák oldalról lehet megközelíteni, 72 óránál nem régebbi negatív teszt birtokában. Az azonban eddig is szabálysértésnek számított, ha magyar oldalról érkező turista lépett be az épületbe, mivel a járvány ideje alatt érvényben lévő rendelkezések miatt a zöld határon jelenleg tilos belépni Ausztriába. A tagállamok közötti határt csak a hivatalos átkelőknél szabad átlépni, szintén 72 óránál nem régebbi negatív Covid-teszttel. Az osztrák katonák leszalagozták a kilátót, és a magyar kirándulókat visszafordítják.

Írott-kő-kilátó

A Kőszegi-hegység, Burgenland és egyben a Dunántúl legmagasabb csúcsán, a 882 m-es Írott-kőn álló panorámatoronyra ikonikus objektumként tekintenek a kéktúrázók, hiszen itt fonódik össze az Országos Kéktúra és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra nyomvonala. Az 1922-ben véglegesített trianoni osztrák–magyar országhatár által kettéosztott, részben Ausztriában, részben Magyarországon elhelyezkedő, terméskőből emelt, háromszintes építészeti alkotást a vasfüggöny elbontásáig csak nyugati szomszédunk oldaláról lehetett látogatni. Az Írott-kő-kilátót 1990 óta – ha nincs éppen járvány miatti különleges rendelkezés – az osztrák és magyar oldalról is megközelíthetjük.

A kilátó földszintjének központi terében – a felfelé vezető lépcső tövében – egy 1922-es évszámmal ellátott határkövet, míg a két oldalsó helyiségben egy minikiállítást tekinthetünk meg, amely az osztrák–magyar határ kialakulásának történelmi hátterét tárja fel. Az első emeleten két kisebb kilátószintről, a harmadik emeleten egy panorámateraszról gyönyörködhetünk a környező tájban. Odafent a négy égtájnak megfelelően elhelyezett, gravírozott „látványismertető táblák” segítik az eligazodást. Tiszta időben a Schneeberg, a Rax és a Hohe Wand, a Kamniki-Alpok csúcsai, a Bakony széle és a Balaton-felvidéki tanúhegyek is megmutatják magukat a távolban.


Cikkajánló