Lyukakat fúrtak a platánfába, és gázolajat töltöttek bele

Egyelőre nem tudni, ki vagy kik állnak a demecseri természetkárosítás mögött.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Frissmedia.hu
Forrás:
Greendex.hu
RTL Híradó
2021. december 6.

Egyelőre nem tudni, ki vagy kik állnak a demecseri természetkárosítás mögött.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Demecserben álló, 30-40 éves platánfa törzsébe 12 lyukat fúrtak, és körülbelül 20 liter gázolajat töltöttek bele. A novemberi eset már csak azért is megdöbbentő, mert a fa a rendőrség épülete előtt áll, és egy helyi rendelet szerint védettséget élvez. A rendőrség rongálás miatt indított eljárást, de természetkárosítással is gyanúsíthatják az elkövetőt.

Állítólag az elkövetőt látták néhányan, ami segíthet az ügy felderítésében. Tudvalevő továbbá, hogy az utóbbi években több kérvény érkezett az önkormányzathoz a fa kivágása miatt, de ezeket a testület elutasította.

A fa megmentésére a nyíregyházi főkertészt, Sigmond Sándort kérték fel. A lyukakba speciális anyagot töltöttek, ami felszívja a gázolajat. A főkertész az RTL Klub híradójában elmondta, hogy a fa túlélési esélye 90%, de azt nem tudta megmondani, hogy mennyire tud majd regenerálódni a platán. Mivel őszre már befejeződtek a fa anyagcsere-folyamatai, kevésbé károsult, mintha ugyanez nyáron történt volna. A fa korából és védettségéből kifolyólag több mint 70 millió forint értéket képvisel.

Cikkajánló