Ma reggel is megdőlt napi hidegrekord

Vasárnap egy öt évvel ezelőtti rekord lett a múlté, de hétfő hajnalban is Zabaron volt a leghidegebb, 3,8 fokig hűlt a levegő.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
met.hu
2022. július 18.

Vasárnap egy öt évvel ezelőtti rekord lett a múlté, de hétfő hajnalban is Zabaron volt a leghidegebb, 3,8 fokig hűlt a levegő.

A Nógrád megyei településen évente akár több alkalommal is előfordul, hogy megdől a napi hidegrekord. Mértek itt már télen többször is mínusz 25-30 fokot, de volt olyan augusztusi nap is, amikor 4,9 fokig csökkent a hőmérséklet. Az Országos Meteorológia Szolgálat mérései alapján bizony jó eséllyel pályázhat az ország legalacsonyabb átlaghőmérsékletű települése címre.

Vasárnap 5,4 fokig csökkent a hőmérséklet – ami egy 5 éves csúcsot döntött meg –, ma hajnalban pedig ugyancsak Zabaron 3,8 fokig hűlt a levegő. Ennek a napnak a korábbi rekordja 3,9 fok volt, amit 1989-ben Szokolyán mértek.

Zabar rendszeresen bekerül a hírekbe, mint az ország leghidegebb települése. 2020-ban a falu hagyományteremtő céllal hidegfesztivált rendezett, ami tavaly sajnos elmaradt a koronavírus-járvány miatt, de idén január 8-án újra megrendezték. A Zabari Hidegfesztivál többek között főzőversenyről, forraltborfőző versenyről, pálinkakóstolásról, síelésről, favágó- és jeges kötélhúzó versenyről, valamint zenés színpadi programokról szól.

A meglehetősen friss hétfői hajnal a napokban észak felől érkező hűvös, száraz légtömegeknek köszönhető. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elmúlt pár napban rögzített mérései szerint az Északi-középhegység völgyeiben bőven 10 fok alatti hőmérsékletet mutatott a hőmérő. A Bükk-fennsík sajátos mikroklímával bíró nagymezői töbreiben azonban még ennél is hidegebbet mértek július 4-én. Ekkor fagypontig hűlt a levegő, a kijelző a rekordnak számító 0,0 Celsius-fokot mutatott.

Cikkajánló