Madárinfluenzától hullanak a muraszemenyei hattyúk

Több tucatnyi hattyú pusztult el az elmúlt hetekben a Zala megyei Muraszemenye egyik bányatavánál. A hatóság madárinfluenzát mutatott ki.

Szerző:
MTI
2017. február 24.

Több tucatnyi hattyú pusztult el az elmúlt hetekben a Zala megyei Muraszemenye egyik bányatavánál. A hatóság madárinfluenzát mutatott ki.

Február 12-én helyi horgászok találtak először a részben befagyott cserneci kavicsbánya taván hattyútetemeket. Ezt másnap a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnál, majd később a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) is bejelentették, ezt követően az egyik vadmadarat a nemzeti park munkatársa el is szállította, és átadta az állategészségügyi hatóságnak.


Az olvadást követően az elmúlt napokban még több hattyútetemre bukkantak a magyar-szlovén-horvát hármashatár mellett, a Mura folyó közelében található tónál és a környékén. Csütörtökre már mintegy negyven elhullott madarat számoltak össze.

 

Elpusztult hattyúk a muraszemenyei bányatóban


A Nébih laboratóriuma a vizsgálat során kimutatta a madárinfluenza H5N8 típusát: bár emberi megbetegedés még sosem fordult elő a szerotípus kapcsán, a baromfiállományra komoly veszélyt jelent.
A hivatal közlése szerint a múlt hét óta további elhullásokról, elérhető tetemekről nem érkezett újabb bejelentés. A helyszín jelenleg nem megközelíthető, amint az időjárási körülmények lehetővé teszik, gondoskodnak a tetemek begyűjtéséről, akár egyéb hatóságok bevonásával.

 

A Nébih honlapján meg tudod nézni, hol jelent meg Magyarország területén a madárinfluenza.

 

Cikkajánló