Magányos pelikán bukkant fel a Kis-Sárréten

Szokatlan helyen kapták lencsevégre a ritka vendéget. Nem a vízen, hanem a Biharugrai-halastavak közelében, egy szántóföldön figyeltek fel rá.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága
2024. március 8.

Szokatlan helyen kapták lencsevégre a ritka vendéget. Nem a vízen, hanem a Biharugrai-halastavak közelében, egy szántóföldön figyeltek fel rá.

A napokban történt, hogy egy rózsás gödényt, más néven rózsás pelikánt észleltek a Körös–Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén – olvasható a nemzetipark-igazgatóság oldalán. Ilyen megfigyelésre már 20 éve nem volt példa ezen a környéken. A ritka kóborlót egy traktoros pillantotta meg, és fotózta le mobiltelefonjával, miközben a nagytestű madár a szántásban sétálgatott.

A pelikán közelében fehér gólyák voltak, ezért feltételezhető, hogy kóborlása során csatlakozott a költőhelyeik felé vonuló madarakhoz.

Az Európában is fokozottan védett, és egykor a Magyarországon is költő madarat, hazánkban mára csak ritkán lehet látni, ezért is különleges a mostani észlelés. A nagytestű madár mohó halfogyasztási szokásai miatt a halgazdálkodással foglalkozó cégek fokozatosan kiszorították élőhelyéről. Napjainkban már csak a Duna-deltába és a Fekete-tenger partvidékének egyes részein él nagyobb populáció, de Afrikában és Ázsiában még mindig elterjedt fajnak számít.

RÓZSÁS GÖDÉNY (PELECANUS ONOCROTALUS)

A rózsás gödény vagy más nevén rózsás pelikán onnan kapta a nevét, hogy költési időszakban alapvetően fehér tollazata rózsaszínes árnyalatot kap. Édesvizű tavakban, nagy kiterjedésű mocsarakban és folyótorkolatokban él, ahol a fő tápláléka a hal. Egy nap alatt akár 2 kg halat is elfogyaszt, így nem csoda, hogy a halászok nem kedvelik. Ismertetőjegyei a fekete szárnyvégek, a begyén látható sárgás folt, a sárga torokzacskó, a piros szem, és a rózsaszín vagy piros úszóhártyás láb. Alapvetően társas madár, gyakran megfigyelhető, hogy V alakban repülnek a vizes élőhelyek felett. A hímek jelentősen nagyobb testűek, mint a tojók, akik alkalmanként 2-4 tojást raknak, és amelyek 29-30 nap után kelnek ki. A szülők felváltva nevelik a fiókákat, akik fejenként 75 kg halat is elfogyasztanak, mire elhagyják a fészket. Csendes állatok, csak a fiatalabb egyedek hallatják jellegzetes mély torokhangjukat. A rózsás pelikán európai léptékben is ritka és fokozottan védett faj, eszmei értéke 250 000 forint.


Cikkajánló