Magyar fotós képei győztek a világ legviccesebb állatfotói versenyen

Mókás ürgés sorozatával lett első helyezett Ambrus Tímea, de a pályázat további nyertesei között láthatunk léggitározó kengurut, balettozó vidrát, és egy pofára eső gémet is. Mutatjuk az év legviccesebb állatfotóit.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Comedy Wildlife Photography Awards
2023. november 23.

Mókás ürgés sorozatával lett első helyezett Ambrus Tímea, de a pályázat további nyertesei között láthatunk léggitározó kengurut, balettozó vidrát, és egy pofára eső gémet is. Mutatjuk az év legviccesebb állatfotóit.

Kihirdették a Comedy Wildlife Photography Awards 2023-as nyerteseit, és nagy örömünkre egy magyar fotós képei is első helyezést értek el. A világ legviccesebb állatfotóinak versenyén a Portfólió kategóriát ürgés sorozatával Ambrus Tímea nyerte meg, aki a döntőben egy másik ürgés és egy pofozkodó kengurus sorozattal volt versenyben.

Tímea természetesen nagyon örül az eredménynek, hiszen már tavaly is próbálkozott ezen a pályázaton, akkor egy kuvikos képével került be a döntősök közé, de helyezést sajnos nem ért el. Most viszont sikerült győznie, mókás sorozatáról pedig így ír:

„Ezt a sorozatot idén nyáron készítettem Ausztriában, egy olyan helyen, ahol ürgék élnek. Több mint két éve járok rendszeresen erre a helyre, ennyi idő kellett ahhoz, hogy kiismerjem az ürgék viselkedését. Ezért tudtam megörökíteni ezeket a páratlan helyzeteket.”

Megérte ennyi időt és energiát fektetni az ürgék fotózásába, gratulálunk Timinek!

De lássuk, melyik kép lett az idei pályázat abszolút győztese! 2023-ban az ausztrál Jason Moore fotója nyerte el a leginkább a zsűri tetszését, amelyen egy kengurut olyan pillanatban sikerült megörökítenie, mintha az léggitározna. Ez a fotó lett egyébként az Alex Walker’s Serian Creatures of the Land-díj győztese is.

A Levegő teremtményei kategóriát az olasz Vittorio Ricci nyerte Váratlan alámerülés című fotójával, amelyen úgy tűnhet, mintha a madár szerencsétlenül „orraesett” volna. Valójában ez egy teljesen szokványos pillanat, ha gémekről van szó, ugyanis ezek a madarak úgy szerzik halzsákmányukat, hogy egy ágról, vagy vízből kiálló helyről figyelnek, majd a megfelelő pillanatban a víz alá lecsapva kapják ki áldozatukat.

A Víz alatti teremtmények kategóriájában érdekes módon ezúttal nem egy víz alatt készült fotó nyert. A szingapúri Otter Kwek fotóján egy mókás pillanatban elkapott vidra látható, és hogy miért nyerhette ez a fotó ezt a kategóriát? Arra egyszerű a magyarázat, hiszen a vidrák szorosan kötődnek a vizes élőhelyekhez, és sok időt töltenek víz alatt is.

Ezúttal azonban egy szárazföldi jelenetet örökített meg a fotós, amely számára olyannak tűnt, mintha a vidra a klasszikus balett arabeszk pózát vette volna fel. A valóságban a vidra azért ugrált, mert megpróbálta megragadni a lelógó leveleket, az egyik landoláskor csípte el Otter Kwek ezt a vicces pillanatot. Azért kíváncsiságból megmutatta fotóját egy balett-tanárnak is, aki csak annyit mondott, hogy a póz teljesen tökéletes, csupán a pocakját kéne behúznia.

A pályázatnak van Ifjúsági kategóriája is, amelyet 2023-ban a lengyel Jacek Stankiewicz nyert meg.

Fotóján mintha a fiatal zöldike panaszkodna szüleinek, vagy árulkodna, mondjuk pintytestvérére, hogy az valami rosszat csinált. Nagyon kedves és mókás kép lett ez is, amely érthető módon meg is nyerte a közönségszavazást.

A pályázatban további 10 képet jutalmaztak Magasra értékelt elismeréssel, ebből mutatunk nektek párat az alábbi képre kattintva, ha pedig az összes díjazott fotót szeretnétek megnézni, azt ide kattintva tehetitek meg. Ha szeretnétek magatoknak még több derűs pillanatot, akkor érdemes csekkolni az összes döntős fotót itt.

Cikkajánló