Kiderült, melyek a legjobb madárfotók idén Magyarországon

Idén második alkalommal rendezték meg a Birdo – Az év madárfotósa pályázatot. Ha szereted a madarakat, ezeket a fotókat mindenképp látnod kell!

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Horváth Tibor (kiemelt fotó)
2023. november 7.

Idén második alkalommal rendezték meg a Birdo – Az év madárfotósa pályázatot. Ha szereted a madarakat, ezeket a fotókat mindenképp látnod kell!

A természetfotózás egyik legkedveltebb ága a madárfotózás, ami talán annak köszönhető, hogy az ember mindig is szerette volna megtapasztalni azt a szabadságot, amely a madarak számára oly természetes, azaz a levegőbe emelkedve repülni és onnan szemlélni a tájat. Ráadásul, ha valaki a „galamb-veréb-sas perspektíváján” túl picit jobban beleássa magát a madarak világába, akkor rájön, hogy elképesztően sok fajuk létezik, és a levegő akrobatái egy igen sokszínű és izgalmas viselkedésű társaság.

A szervezők – felismervén a téma népszerűségét – tavaly első alkalommal rendezték meg Magyarországon a Birdo – Az év madárfotósa pályázatot, amelynek célja a fotósok remek munkáinak bemutatásán és díjazásán túl az is, hogy a gyönyörű fotók segítségével még több emberrel szerettessék meg a madarakat, és ezáltal felhívják a figyelmet a természetvédelem fontosságára is. Ehhez a törekvésükhöz olyan partnereket találtak idén a pályázat szakmai támogatására, mint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület.

Az idei, második Birdo pályázatra közel 2500 pályamű érkezett be, az ünnepélyes díjátadóra pedig november 4-én került sor, amelyet egy igazán stílusos helyszínen, a Fővárosi Állat- és Növénykertben, az Óriások csarnokában tartottak.

A pályázat 10 kategóriájának legjobbjai vehették át itt okleveleiket, és emlékplakettjeiket, valamint több különdíjat is osztottak. Ezen felül pedig fény derült a fődíjasok kilétére is. A felnőttek közül fotóival a legtöbb pontszámot Daróczi Csaba érte el, aki ezzel elnyerte a Birdo Az év madárfotósa 2023 címet.

Az ifjúsági kategóriában pedig Koncz-Bisztricz Tamás lett a legeredményesebb, így ő örülhetett a Birdo Az év ifjú madárfotósa 2023 címnek.

A nyolctagú szakmai zsűri a kategóriagyőztes képekből kiválasztott egy abszolút győztes fotót is, amely Horváth Tibor Szerelem a tavon című képe lett, így ez gyönyörű gólyatöcspárt ábrázoló kép lett Az év madárfotója 2023-ban.

Ahogy azt a fotópályázatoknál megszokhattuk, a legjobb képekből egy album is készült, amelynek borítójára Szomju László egyik guvatos képe került. Lászlónak három fotója is bejutott ebből a sorozatból a pályázat legjobbjai közé, ugyanis az, hogy e fajról ilyen jó és közeli képeket sikerült készítenie, igen nagy bravúr. A guvat ugyanis nem szívesen mutatkozik, nádasok és gyékényesek környékén inkább csak malacvisításra hasonlító hangja árulkodik jelenlétéről.

Az átadó után a legjobb képekből készült kiállítást is megnyitották, amely az Óriások terme mellett a Csillagtérben kapott helyet. Az 51 remek madárfotót egészen január közepéig lehet megnézni az állatkert rendes nyitvatartási idejében.

Ha tehetitek, menjetek el megnézni a kiállítást, de ha erre nincs módotok, akkor a pályázat oldalán is megleshetitek a díjazott fotókat ide kattintva. Mi is készítettünk egy válogatást a nekünk legjobban tetsző fotókból, amit az alábbi képre kattintva nézhettek meg.

Cikkajánló