Vadmacska sétált a mátrai kameracsapdába

Feltehetőleg egy olyan példányról van szó, akinek lakhelye a közelmúltban nagy meglepetést okozott a nemzeti park munkatársainak.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2023. augusztus 17.

Feltehetőleg egy olyan példányról van szó, akinek lakhelye a közelmúltban nagy meglepetést okozott a nemzeti park munkatársainak.

Ahogy arról korábban már mi is beszámoltunk, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) szakemberei nagyon meglepődtek, amikor tavasszal egy uráli baglyoknak kihelyezett költőládát ellenőriztek a Mátrában. Baglyot ugyanis nem találtak a mesterséges odúban, azonban egy nőstény vadmacska látszólag kényelmes tanyát vert benne. A nemzeti park munkatársai azóta több alkalommal jártak a költőládánál, amelyben továbbra sem találtak baglyot, ellenben cseperedő kismacskákat igen. A kis tükrön keresztül nézve május végén még nehéz volt megállapítani az izgő-mozgó kölykökről, hogy pontosan hányan vannak, de három példány biztosan volt.

A BNPI most közösségi oldalán újabb fejleménnyel szolgált az esettel kapcsolatban, ugyanis az egyik vadmacska belesétált egy közelben felállított kameracsapdába.

A nemzeti park szerint nagyon ritka, hogy vadmacska mesterséges odúban szaporodjon, ám ez is felhívja arra a problémára a figyelmet, hogy nagyon kevés a hazai erdőkben az idős fa, melyekben nagy méretű, természetes odúk keletkezhetnének.

Cikkajánló