Magyarok is küzdenek az amuri vércsék életéért

Elkezdődött az MME expedíciója, amelynek célja, hogy segítsen megállítani a madarak lemészárlását Nágaföldön.

Szerző:
forrás: MME.hu
conservationindia.org
2013. november 12.

Elkezdődött az MME expedíciója, amelynek célja, hogy segítsen megállítani a madarak lemészárlását Nágaföldön.

Az elmúlt években a világsajtóban nagy port vert fel a kék vércsék közeli rokonaként számon tartott amuri vércsék vonuló csapatainak kegyetlen mészárlása. A Mongóliától ÉK-Kínáig terjedő költőterületeikről október-novemberben egészen Dél-Afrikáig vonuló amuriakat a világ leghosszabb vándorlási útvonalú ragadozó madaraként tartjuk számon.

 

Útjuk során a Himalája keleti vonulatain átkelő madarak hatalmas számban pihennek meg Nágaföldön, ahol azonban százezrével pusztulnak el a kíméletlen módszerekkel történő vadászat során, hogy végül sovány falatként a kondérban végezzék.

 

 

Az indiai kormány Vadvilág Megőrzési Intézete (WI) és a Conservation India (CI) vezette társadalmi összefogás harcot hirdetett az amurivércse-mészárlás megfékezésére. A befogások betiltása és a „bozóthús” (bushmeat) piacok ellenőrzése mellett igyekeznek az erdei törzseket felvilágosítani a vonuló madarak egyedülálló értékéről. A kampány része, hogy néhány amuri vércsét a Microwave Telemetry legmodernebb műholdas jeladós technológiájával ellátva, az MME által működtetett satellitetracking.eu honlapon élőben is bemutassa több ezer kilométeres vándorlásukat. A kutatást teljes egészében magyar stáb irányítja, ehhez a pénzügyi fedezetet az ENSZ nyújtja a Bonni Egyezmény vonuló fajok megőrzéséért felelős titkárságán keresztül (CMS).

 

 

 

A falcoproject.eu stábjából két fő - Solt Szabolcs (MME) és Fehérvári Péter (Magyar Természettudományi Múzeum - MTM) - repülővel indult útnak Indiába. Guwahati repülőterétől Nick Williams (CMS) ragadozómadár-szakértővel kiegészülve indiai vezetőjük R. Suresh Kumar-al (WI) autójával folytatták útjukat az esőerdőben található Doayang Dam víztározóig.

 

Az amuri vércsék védői már három madárra helyeztek jeladót. Naga, Pangti és Wokha útját már követhetitek a satellitetracking.eu oldalon.

 

Az itthon maradó stábtagok igyekeznek háttérsegítséget nyújtani a műholdas adatok megjelenítéséhez és hírt adni az egy hetes misszió fejleményeiről.

Cikkajánló