Magyarok készülnek a K2 meghódítására

Varga Csaba és Suhajda Szilárd lehetnek az első magyarok, akiknek sikerül meghódítaniuk a világ második legmagasabb hegycsúcsát, a 8611 méter magas K2-t. A hegymászók június 17-én indultak el Budapestről a két hónapos expedícióra.

Szerző:
MTI
Fotó:
MTI/Kovács Tamás
Shutterstock
2015. június 17.

Varga Csaba és Suhajda Szilárd lehetnek az első magyarok, akiknek sikerül meghódítaniuk a világ második legmagasabb hegycsúcsát, a 8611 méter magas K2-t. A hegymászók június 17-én indultak el Budapestről a két hónapos expedícióra.

Suhajda Szilárd és Varga Csaba oxigénpalack nélkül próbálja meghódítani a pakisztáni K2-t. A két hegymászó az Abruzzi-sarkantyún keresztül próbál majd feljutni a Karakorumban található csúcsra, amire a tervek szerint július végén, augusztus elején kerülhet sor. Úgy számolják, két hét múlva érik el a mintegy ötezer méter magasan fekvő alaptábort. A csúcstámadás nyolcezer méterről, a negyedik táborból indul. Varga Csaba elmondta, hogy bár fizikailag és mentálisan is felkészültnek érzik magukat, az időjárás nagyban befolyásolhatja a sikerüket. A hegy saját mikroklímával rendelkezik, így előfordulhat, hogy a környéken nagyon jó idő van, a K2-n viszont vihar tombol.

 

Varga Csaba és Suhajda Szilárd - Fotó: MTI/Kovács Tamás


A két hegymászót tavaly - a sikeres Broad Peak-csúcstámadás alkalmával - babonázta meg a K2 jellegzetes piramis formája, s ekkor döntötték el, hogy amennyiben lehetőségük adódik, megpróbálnak felmenni. Céljuk, hogy példát mutassanak a mászással, és bebizonyítsák, hogy nincs lehetetlen, a Kárpát-medencében és a szerte a világban élő magyarság mindenre képes. Csaba azt is fontosnak tartja, hogy felhívják a figyelmet az elszakított területeken élő, köztük az erdélyi és a partiumi magyarság élni akarására, a szülőföldön való megmaradás fontosságára.


Suhajda Szilárd elmondta: „a hegymászóban megfogalmazódik az a vágy, hogy szeretne visszatérni, megvetni a lábát a hegyen, megmérettetni magát”. Rámutatott, hogy a K2 az egyik legnagyobb kihívás a hegymászók számára, különösen oxigénpalack nélkül, és az is különlegessé teszi, hogy magyar mászónak még nem sikerült meghódítani a csúcsot.

 

Íme a K2, a megcélzott hegycsúcs - Fotó: Shutterstock

 

Persze a legfontosabb, hogy épségben visszatérjenek, emellett bíznak abban, hogy a magyar mászósportot is méltóképp képviselni tudják. Kitért arra, hogy a félelem természetes része a felkészülésnek és az útnak, hiszen a K2 köztudottan veszélyes hegy, amit a szomorú statisztikák is alátámasztanak. A félelmet azonban megtanulták kezelni, része a felemelő érzésnek, amely elönti az embert a felhők fölött - fogalmazott Szilárd.


Szilárd és Csaba 2014-ben a Kína és Pakisztán határán fekvő, 8051 méter magas Broad Peak - eredeti nevén K3 - hegycsúcsot mászta meg sikerrel, és Varga Csaba 2013-ban feljutott a 8035 méter magas Gasherbrum II. csúcsára is.

 

Cikkajánló