Már 150 ezren töltötték le a Természetjáró applikációt

A Magyar Természetjáró Szövetség kirándulóknak szánt, ingyenes, turistatérkép-alapú digitális útikönyve újabb mérföldkőhöz érkezett, és az utóbbi egy évben tartalmilag is jelentősen bővült. Már 439 túraajánlat szerepel a kínálatában.

Szerző:
MTSZ
Fotó:
Farkas Péter
2020. január 16.

A Magyar Természetjáró Szövetség kirándulóknak szánt, ingyenes, turistatérkép-alapú digitális útikönyve újabb mérföldkőhöz érkezett, és az utóbbi egy évben tartalmilag is jelentősen bővült. Már 439 túraajánlat szerepel a kínálatában.

A Magyar Természetjáró Szövetség 2018 decemberében jelentette meg a Természetjáró.hu mobil eszközökre optimalizált változatát, az ingyenes Természetjáró applikációt, amely azonnal rendkívül sikeres lett: nem egészen egy év alatt több mint 100 ezren töltötték le a két nagy mobil platformra, Androidra és iOS-re, január közepén pedig ez a szám már elérte a 150 ezres határt is.

A Természetjáró.hu elsősorban egy kirándulóknak és túrázóknak szánt digitális útikönyv. A felhasználók nem csupán a felkészültségüknek és az ízlésüknek megfelelő túraötletek között válogathatnak benne, hanem a segítségével megismerhetik Magyarország természeti és kulturális örökségét is, hiszen a katalógusában mintegy 1500 látnivaló részletes, jó minőségű fotókkal gazdagon illusztrált ismertetője szerepel: váraké, kastélyoké, templomoké éppúgy, mint kilátóké, barlangoké, vízeséseké vagy geológiai képződményeké. A Magyar Természetjáró Szövetség szerkesztői folyamatosan bővítik a kínálatot, így mostanra 439 túra között lehet válogatni az egészen rövid, gyerekekkel is teljesíthető sétáktól a komoly sportértékkel bíró, hosszabb útvonalakig.

Mivel a hivatalos nyomvonal található meg benne az összes bélyegzőhellyel és rengeteg, útba eső látnivalóval, az app kiválóan alkalmas kéktúrázásra. Ráadásul nemcsak magyarul, hanem németül, angolul és szlovákul úgyszintén, mivel a felhasználói felület és az Országos Kéktúra teljes tartalma ezeken a nyelveken is elérhető.

A katalógusból kiszemelt, vagy a beépített túratervezővel a felhasználó által megszerkesztett túra a Természetjáró appal helyismeret – és az offline letöltési lehetőség révén internetkapcsolat – nélkül is biztonsággal bejárható. Ehhez elég a turistatérképen pirossal kivastagított nyomvonalat követni, de az alkalmazással rögzíthető a bejárt útvonal is. Ez a szolgáltatás egyébként, akárcsak a túratervező, a világon bárhol működik, nemcsak Magyarországon.

A honlap és a hozzá tartozó app népes felhasználótábora révén a Természetjáró.hu forgalmi statisztikáiból képet alkothatunk a magyarok túrázási szokásairól. Az adatok megerősítik, hogy az ősz a túrázásra legnépszerűbb időszak, de sokan mennek kirándulni áprilisban és májusban is. A legtöbbet kattintott gyalogtúrák listájából kiderül, hogy a legfrekventáltabb terület Budapest, illetve a Dunakanyar környéke, mindenekelőtt a Budai- és a Visegrádi-hegység.

A természetjáró kedvenc anyagai

A legnépszerűbb gyalogtúrák:

1. A Spartacus-vadászösvény (Visegrádi-hegység)

2. Remeték, rakéták, kilátó - a Pilis-tető-kör (Pilis)

3. Nagymaros - Hegyes-tető kis kör (Börzsöny)

4. Végig a Guckler Károly út erdei sétányán (Budai-hegység)

5. A Visegrádi-hegység esszenciája (Visegrádi-hegység)

6. A Budai-hegység legmagasabb pontján (Budai-hegység)

7. Oroszlán a kecske előtt (Budai-hegység)

8. A királyok túrája, a túrák királya (Visegrádi-hegység)

9. A Hármashatár-hegy arcai (Budai-hegység)

10. Hárs-hegy kör két kilátóval (Budai-hegység)


A legnépszerűbb kerékpártúrák:

1. Velencei-tó kerülés kerékpárral (Velencei-hegység)

2. Tour DeSeda (Külső-Somogy)

3. Tanúhegyek lábainál a Káli-medencében (Balaton-felvidék)

4. Börzsönyi kerékpáros túra a Nagy-völgyben (Börzsöny)

5. Egy cseppnyi Németalföld a Kisalföld szélén (Komárom-Esztergomi-síkság)


A legnépszerűbb látnivalók:

1. Baradla-barlang (Aggteleki-karszt)

2. Bence-hegyi kilátó (Velencei-hegység)

3. Úrkúti-őskarszt (Bakony)

4. Julianus-kilátó (Börzsöny)

5. Prédikálószék (Visegrádi-hegység)

6. Guckler Károly-kilátó (Budai-hegység)

7. Tisza-tavi Ökocentrum (Közép-Tisza-vidék)

8. Taródi-vár (Alpokalja)

9. Boldog Özséb-kilátó (Pilis)

10. Árpád-kilátó (Budai-hegység)

A TERMÉSZETJÁRÓ app kínálata 2020-ban tovább bővül majd, és a szövetség tervei szerint még az idén modernebbre változik a felhasználói felület, valamint a turistatérkép megjelenítése is. Az app Androidra innen, iOS-re pedig innen tölthető le ingyenesen.

Cikkajánló