Már a Kiskunságban jár a kalandvágyó medve

Hétfőn a Pest megyei Abony térségében, kedden Kocséron tűnt fel, szerdán pedig már Tiszaalpár magasságában észlelték. 

Szerző:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság sajtóközlemény
Fotó:
123rf.com
KNPI
2018. június 6.

Hétfőn a Pest megyei Abony térségében, kedden Kocséron tűnt fel, szerdán pedig már Tiszaalpár magasságában észlelték. 

Az eddigi megfigyelések alapján a medve jámboran viselkedik, elsősorban gyümölccsel táplálkozik, emberrel szemben nem tanúsított agressziót, ennek ellenére semmilyen körülmények között nem javasolt szándékosan a közelébe menni.

 

Illusztráció

 

A Duna-Ipoly, a Kiskunsági és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a térségi polgárőrségek, és a helyi vadásztársaságok összefogásával zajlik a medve helyzetének folyamatos nyomon követése. A Készenléti Rendőrség kollégái hőkamerával felszerelt helikopterrel, a természetvédelmi őrök drónnal is keresik a hazánkban jelenleg hatályos jogszabályok szerint fokozottan védett állatot.

 

Egy friss kép az elkószált medve lábnyomáról

 

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kollégáit a területileg illetékes Bács-Kiskun és Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kollégái váltották fel, ők segítik a munkát, gondoskodnak az esetleges alkalmi útlezárásról a lakosság és a medve védelmében.

 

Illusztráció

 

A munkában részt vesz Dr. Sós Endre a Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa és Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója is, akik hatósági engedéllyel rendelkeznek altató lövedék használatára. A medvét sikeres lokalizálása és elfogása esetén jeladóval látják el a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kollégái, majd a számára megfelelő, településektől távoli, nemzeti parki élőhelyen fogják szabadon engedni.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Heves megye utcáin keresik a szerelmet a medvék - videókkal

Barna medvét kaptak lencsevégre Nógrádban
 

Cikkajánló