Veszélyes, idegenhonos kullancsok újabb példányai kerültek elő hazánkban

A Hyalomma kullancsok hazánkban nem őshonosak, és többféle veszélyes kórokozót is képesek terjeszteni. Most Bács-Kiskun megyében találtak egy példányt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
Eötvös Loránd Kutatási Hálózat
2021. december 3.

A Hyalomma kullancsok hazánkban nem őshonosak, és többféle veszélyes kórokozót is képesek terjeszteni. Most Bács-Kiskun megyében találtak egy példányt.

A Kullancsfigyelő programot tavasszal indította el az ELKH Ökológiai Kutatóközpont. A lényege, hogy az Európában egyre gyakrabban előforduló Hyalomma kullancsok hazai felbukkanásairól a lakosság segítségével jussanak információhoz. Szeptemberben Vas megyében, egy kutyán azonosították a Hyalomma marginatum fajhoz tartozó példányt, ezúttal pedig Bács-Kiskun megyében, egy szarvasmarháról került elő a Hyalomma rufipes-nek egy példánya. Az egyedeket a pécsi Nemzeti Virológiai Laboratóriummal együttműködésben vizsgálják, hogy megállapíthassák, fertőzöttek-e.

A Hyalomma kullancs háti felületét egyszínű sötét pajzs borítja, a lábai pedig csíkosak, és elég nagyméretű. Többféle kórokozót is hordozhat, többek között a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust, ami eredeti élőhelyén komoly gondokat okoz és nagy egészségügyi kihívást jelent.

Az ÖK kutatói továbbra is a lakosság segítségét kérik: főként a kutya-, a ló-, és a szarvasmarhatartókat, hogy az észlelt kullancsokat alaposan vizsgálják meg, hogy nem Hyalomma egyedről van-e szó. A www.kullancsfigyelo.hu oldalon további információk találhatóak az azonosításról és a beküldés módjáról.

Cikkajánló