Már hazafelé tart az első jeladós gólya

Báró, a fehér gólya elindult Izraelből, és jelenleg Törökország fölött repül. Ha hazaér a fészkébe, webkamerán is elcsípheted.

Szerző:
MME
Fotó:
123rf.hu
2017. február 17.

Báró, a fehér gólya elindult Izraelből, és jelenleg Törökország fölött repül. Ha hazaér a fészkébe, webkamerán is elcsípheted.

Míg a többiek általában március végén, április elején jelennek meg, Báró gyakran már február végén megérkezik - de nem arról van szó, hogy ezt a madarat korábban fogná el a honvágy.

 

„Báró”, a jeladós fehér gólya helyezte 2017. január 16-án


Azért jó, hogy tavaly tavasszal sikerült megjelölni műholdas jeladóval, mert így kiderült, hogy Báró nem a hazai állomány fő telelőterületére (Szudán és Csád) vonul, hanem Kis-Ázsiában, Izrael térségében tölti a telet. Ez sok ezer kilométerrel rövidebb utat jelent. A megérkezését akár te is elcsípheted élőben.


Ezen a nyomkövető oldalon az is megfigyelhető, hogy vannak olyan gólyák, amelyek viszont jóval délebbre merészkednek. A legtávolabb telelő két fehér gólyánk most is Mozambik és a Dél-Afrikai Köztársaság szavannáin tartózkodik. Korábban arról is írtunk, hogy egyre több gólya marad Magyarországon a télen.

 

(Képünk illusztráció)


A korai indulás kihívásokkal járt Báró számára: a madarat az Anatóliai-fennsíkon a hazai viszonyokat idéző hideg, nappal is tartós fagyok fogadták. Ennek ellenére jól halad, és a hétvégén valószínűleg már el is éri Európát.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Átírhatjuk a biológiakönyveket

Láttál már gólyát hóesésben?

Több száz gólyafióka lábára került gyűrű a nyáron

Cikkajánló