Már látogatható a felújított Munkácsy Emlékház Békéscsabán

Az 1850-as évek Békéscsabája, a festő gyermekkorának környezete, sőt, még a betyárvilág is megelevenedik a megújult Munkácsy Emlékház kiállításán.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
MTI
2022. október 14.

Az 1850-as évek Békéscsabája, a festő gyermekkorának környezete, sőt, még a betyárvilág is megelevenedik a megújult Munkácsy Emlékház kiállításán.

Az emlékháznak otthont adó Steiner–Omaszta-kúriát Steiner Jakab építette, aki a nagyapponyi gróf Apponyi család uralmi tiszttartója volt. Munkácsy (Lieb) Mihály és testvére, Gizella a szüleik halála után kerültek a rokonokhoz Békéscsabára. A fiú a nagybátyjához, Reök Istvánhoz, a lány nagynénjéhez, Reök Karolinához (Saroltához), Steiner Jakab feleségéhez.

Az épületet 1994-ben vásárolta meg az akkori városvezetés, és Munkácsy Mihály születésének 150. évfordulója alkalmából nyitotta meg itt az emlékházat, amelyet most építészetileg is felújítottak, és amelyben új, innovatív eszközökkel gazdagított kiállítást hoztak létre.

Az első terem egy ebédlő, a megérkezés pillanatát idézi fel, megmutatva, milyen lehetett, amikor a háziak vendéget fogadtak, és hogyan érezhette magát itt gyerekként Munkácsy. Az épületben látható, hogy milyen lehetett egy korabeli szabadkéményes konyha, be lehet kukkantani az éléskamrába, és láthatóak olyan, a tiszta vászon- és fehérneműkhöz nélkülözhetetlen kellékek, amelyek a kisnemesi életmód státuszszimbólumainak számítottak.

Egy gyerekszoba is az érdeklődők elé tárul, akik megtudhatják, hogy 1855 elején a kis Miskát Reök István inasnak adta Lang György asztaloshoz, és szemügyre vehető számos eszköz, amelyeket a mesterek és tanítványaik használtak a munka során. A kiállítás rövid animációban ismerteti a korabeli betyárvilágot, amelyből kiderül, hogy a kúriát 1852. december 6-án betyártámadás érte. E napon a gyerek Munkácsy is az épületben tartózkodott. Az emlékházban kávézót, cukrászdát, egy rendezvényteret és új múzeumpedagógiai foglalkoztatót is kialakítottak.

A Munkácsy Negyed beruházásnak részeként eddig többek között közterületeket és parkokat újítottak fel, a Munkácsy Mihály Múzeumban két épületrész összekötésével pedig új termet építettek, illetve állandó kiállítások nyíltak. A művész egész alakos szobra a múzeumi lépcsőn kapott helyet.

Munkácsy Emlékház információk

Nyitvatartás:

Szezonon kívül: IX. 1-től V. 31-ig
Kedd-Péntek: 09.00 – 17.00

Szombat: 10.00 – 16.00

Vasárnap: 10.00 – 16.00

Hétfő: zárva

Szezonban: VI. 01-től IX. 30-ig
Keddtől vasárnapig: 10.00 – 18.00 óráig
Hétfőn és ünnepnapokon zárva

Bővebb információ az emlékház weboldalán és Facebook-oldalán érhető el.

Cikkajánló