Már megjelent az ősz hírnöke a réteken

Sok helyen már szirmot bontott az őszi kikerics, októberig találkozhatunk vele a réteken és az erdőkben.

Szerző:
TM
Fotó:
Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
2020. szeptember 1.

Sok helyen már szirmot bontott az őszi kikerics, októberig találkozhatunk vele a réteken és az erdőkben.

A kikericsfélék családjába tartozó növény mérgező. A latin neve Colchicum autumnale, amit a monda szerint Colchis városáról kapott, ezt másként a méregkeverők hazájának is nevezik – olvashatjuk a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán. „Medea, a király leánya e növényt használta a mérgei készítéséhez. Az autumnale pedig az őszi virágzásra utal, hiszen egészen különleges életmenetet mutat a faj.”

Az őszi kikerics üde és nedves réteken, ritkábban nedves erdőkben, legelőkön nő. Ha a körülmények megfelelőek a számára, tömegesen is el tud terjedni. A növény augusztusban kezd virágozni, ami októberig tart. Ha borús az idő, a lepellevelei bezáródnak. Megporzás után a virágok elhervadnak, a magház a talajban telel át, nem kezdi azonnal érlelni a termését. Tavasszal a nagyméretű termés 5-6 levéllel együtt jelenik meg, és a növény szinte egy másik faj egyedének tűnik.

A magyar kikericcsel és a homoki kikericcsel ellentétben nem élvez védettséget. Az előbbiek természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook

Cikkajánló