Már pompázik hazánk legnagyobb virágú orchideája

Igazi hazai virágkülönlegesség a fokozottan védett boldogasszony papucsa, amelynek nemcsak neve, hanem kinézete se mindennapi. És azt tudtátok, hogy a hivatalos becses neve igazából rigópohár? Ismerjétek meg Magyarország egyik legszebb orchideáját!

2020. május 8.

Igazi hazai virágkülönlegesség a fokozottan védett boldogasszony papucsa, amelynek nemcsak neve, hanem kinézete se mindennapi. És azt tudtátok, hogy a hivatalos becses neve igazából rigópohár? Ismerjétek meg Magyarország egyik legszebb orchideáját!

Kinyíltak az Északi-középhegységben az első példányok, és mivel amúgy sincs sok belőlük, ezért nem adunk meg pontosabb helyet. A hegy- és dombvidékeken élő boldogasszony papucsa (Cypripedium calceolus) Magyarországon több helyen is előfordult, de mára már alig 30 helyen lelhető fel. Épp ezért fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Gutter Krisztián és Király Zsolt fotósok, akiknek képein keresztül most ti is megcsodálhatjátok ezt a gyönyörű orchideát, együtt indultak neki, hogy rátaláljanak néhány virágzó példányra. Már most mondjuk, hogy kár őket keresni, úgysem fogják elárulni, hol fotózták őket, legyen nekünk elég, hogy most itt képeken megnézhetjük.

Régebben még a Budai-hegységben is találkozhattunk vele, de ahogy sok más virágot, őt is elérte az emberi károkozás. Bár nyilván nem csak emiatt csökkent drasztikusan az állománya, de Krisztián elmondása szerint anno még a Moszkva térhez közeli piacon is árulták.

Az eredeti magyar nevén rigópohárnak hívott orchidea évelő virág, április végétől június elejéig virágzik, 15-60 centiméterre megnő, és valóban szép nagy virágai vannak. Szárlevélből 2-5 darabot növeszt, amelyek 6–17 cm hosszúak, 3–7 cm szélesek. Egy száron jellemzően egy, ritkán két-három virág fejlődik ki a lombleveleknél kisebb murvalevelek hónaljából. Az öt lepellevele bíborbarna, a tövükön sárgásak. Ha a képeket megnézitek, csak négyet láthattok a virágokon, erre az a magyarázat, hogy a két alsó, keskeny lepellevél összenőtt, A két oldalsó pedig 5,5-6 cm hosszú, de vékony lepellevél többszörösen csavarodott, tövén pelyhes-szőrös. A középső felső lepellevél 4 cm hosszú és 2 cm széles.

A virág legfeltűnőbb része a középen látható papucs formájú arany- vagy citromsárga mézajak, amely tulajdonképpen egy módosult lepellevél. A boldogasszony papucsán látható mézajak 3-4 centiméteres, amelynek felül ovális nyílása van, befelé hajló peremmel, belső oldalán pedig bíborszínű pettyek és csíkok vannak. Ez a különleges forma a beporzást segíti, ugyanis igazi méhcsapdaként működik, ha belemászik egy méh, csak a bibe és a portokok érintésével tud kimenekülni belőle.

Bükkösökben, elegyes karszterdőkben, mészkedvelő tölgyesekben érzi jól magát, és ha nem bolygatják, akkor több mint 30 évig is virágozhat minden évben, sőt, találtak már 100 évesnél idősebb példányt is. És hogy ezt honnan lehet megállapítani? A gyöktörzs végén két rügy található, a nagyobbikból fejlődik ki a következő évi hajtás, a kisebbik pedig alvórügy marad. Az elhaló hajtások után a rizómán ripacsok maradnak vissza, így azok számából következtetni lehet a növény korára. Hát így.

Két különleges nevét már említettük, de íme, még néhány kedves elnevezés: Vénusz-sarucska, erdei papucskosbor, kisasszony papucsa, kakukvirág. Sajnos hiába akartuk megtudni, honnan kapta a boldogasszony papucsa nevet, vagy miért hívják rigópohárnak, nem találtunk erről semmilyen információt, úgyhogy ha valaki esetleg tudja, az írja meg nekünk az info@turistamagazin.hu címre.

Cikkajánló