Már repülnek a kardoslepkék és a fecskefarkú lepkék

Országszerte napok óta megfigyelhetők ezek a röptükben nagyon hasonlónak tűnő, mégis különböző tarka pillék.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2024. április 22.

Országszerte napok óta megfigyelhetők ezek a röptükben nagyon hasonlónak tűnő, mégis különböző tarka pillék.

Hazánkban mintegy 500 lepkefaj él, pillangókból azonban csak néhány. Közülük a leglátványosabbak a kadoslepkék és a fecskefarkú lepkék. A két faj kicsit hasonlít egymásra: közös bennük, hogy nagyjából 50-75 milliméter hosszúak, világossárga színűek, és fekete, illetve kék minta díszeleg rajtuk, de közelebbről már jobban észrevehetők a különbségek – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság oldalán.

A pillangófélék családjába tartozó kardoslepke (Iphiclides podalirius) szárnyai elcsúcsosodnak, és hosszanti csíkok vannak rajta, ezzel szemben a fecskefarkú lepke (Papilio machaon) első szárnyai lekerekítettebbek és kis foltok tarkítják. További különbség, hogy a kardoslepke elsősorban kökényre és törpemandulára rakja a petéit, a fecskefarkú pedig ernyős növényekre, például kocsordfajokra, kaporra, köményre, és a hernyók itt táplálkoznak imágóvá válásukig.

A kardoslepke itthon széles elterjedési területű faj. Régebben elsősorban a sík- és dombvidéki üde liget- és lomboserdők szegélyein találkozhattunk vele, manapság azonban megfigyelhető a másodlagos származékerdőkben és ligetekben, valamint meleg, száraz domboldalakon és kertvárosokban is. A hernyók tápnövényei között említhető a kökény, a törpemandula, a galagonya- és a berkenye-fajok.

A fecskefarkú lepke (Papilio machaon) szárnyai leginkább sárga alapszínűek, de megfigyelhető a fehéres, valamint a kénessárga színezet is. A jellegzetes fekete mintázat mellett a hátulsó szárnyakon kék pikkelyekből álló sávok láthatók. A szárnyakon továbbá megfigyelhetünk egy-egy piros-narancssárga foltot, illetve egy-egy faroknyúlványt is. Mindezek a lepke szemeit és csápjait utánozzák, amelyek segítik az őket fogyasztó madarak és ragadozó ízeltlábúak megtévesztésében. Külön érdekesség, hogy hernyója fiatalkorában madárürülékre hasonlít, így tud észrevétlen maradni a ragadozók előtt. Ha mégis veszély fenyegetné, feje mögül egy narancssárga szarvacska alakú szervet (osmeterium) ölt ki, amiből édeskés szagot áraszt, ezzel is jelezve támadójának, hogy mérgező.

A fecskefarkú lepke párkereső stratégiája is egyedi, dombtetőzésnek nevezik. A hímek ugyanis kopár magaslatok, illetve fák tetején saját területet tartanak fent. Itt a nőstényeket udvarlással csalogatják a földre, a hím betolakodókat pedig heves légicsatában kergetik el.

Sajnos itthon elsősorban az intenzív növényvédő szerek használata miatt csökkenő tendenciát mutat a fecskefarkú pillangók száma. Hazánkban védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Cikkajánló