Már szavazhatsz a jövő év fafajára

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium versenye a hazai, kevésbé népszerű fafajokra kívánja ráirányítani a figyelmet.

Szerző:
azevfaja.hu
Fotó:
Wikipedia
Flickr
treesplanet.blogspot.hu
2016. október 19.

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium versenye a hazai, kevésbé népszerű fafajokra kívánja ráirányítani a figyelmet.

2013 óta folyamatosan lehet megszavazni az interneten keresztül az Év fáját. Most a 2017-es esztendő fafaját keresik a szervezők. Egészen november 8-ig teheted le a voksodat ezen az oldalon.

 

Vadalma (Malus sylvestris)

 

 

A magyar erdők szürke eminenciása, sem alaki tulajdonságaival, sem ökológiai sajátosságaival nem hívja fel magára a figyelmet. A nemes almafajtákkal való kereszteződése miatt génállománya hígulóban, a faj eltűnőben van.

 

 

Virágos kőris (Fraxinus ornus)

 

 

Ökológiai szempontból egyre nagyobb figyelmet kap (például a feketefenyő tömeges pusztulása miatt), emellett kertészeti szerepe is jelentős. A „gyomfaszemlélet” miatt nem becsüljük ezt a fafajt.

 

 

Fehér nyár (Populus alba)

 

 

Az egyre jobban átalakuló, leromló alföldi termőhelyek olyan őshonos fafaja, amely az ártértől a homok-, lösz- és szikes területekig egyaránt megtalálható, impozáns termetével, magas életkorával a sík vidékek tájformáló eleme.

 

Az Ökotárs Alapítvány szintén minden évben szervez „Év fája”-versenyt, itt nem fajokra, hanem konkrét egyedekre lehet szavazni.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A három testőrre és a vándorló fákra is lehet szavazni

Magyar tölgy lett az európai év fája
Jó eséllyel nyerhet a bátaszéki molyhos tölgy
Bátaszék több száz éves oltalmazója győzött

Cikkajánló