Már száz vaddisznót kilakoltattak a fővárosból

Az elmúlt egy évben a Pilisi Parkerdő Zrt. a lakott területekhez közeli erdőkben elhelyezett ketrecek segítségével fogta be a vaddisznókat. Az állatokat távolabbra szállították, néhányat pedig nyomkövetővel láttak el.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
2018. január 11.

Az elmúlt egy évben a Pilisi Parkerdő Zrt. a lakott területekhez közeli erdőkben elhelyezett ketrecek segítségével fogta be a vaddisznókat. Az állatokat távolabbra szállították, néhányat pedig nyomkövetővel láttak el.

A befogott példányokat a fővárostól és a lakott területektől távol lévő erdőségekben engedik szabadon, legtöbbször a Gödöllői-dombságban vagy a Budai-hegység félreeső, zárt erdőtömbjeiben.

 


„Az állatok élve történő befogása folyamatos készenlétet kíván: a helyszín kiválasztásához ismernünk kell a vaddisznók mozgását, majd esetenként heteken keresztül napi rendszerességgel csalétket helyezünk ki a felállított befogóban. Naponta kora hajnalban ellenőrizzük az összes helyszínt, hogy az állatok eredményes befogás esetén is a lehető legrövidebb időt töltsék a 3x3 méteres rácsos ketrecben. A befogó ajtaját egyébként maguk a vaddisznók csukják be, amikor a ketrecbe szórt élelmet turkálva kioldják a felhúzott ajtó rögzítését” - mutatta be a folyamatot a Kovács Ferenc, a Pilisi Parkerdő Zrt. budapesti erdőgondnoka. A csapdát aztán ponyvával takarják le, így az állatok maguktól elindulnak a szabadon hagyott kijárat, és az elé helyezett szállítóláda felé. Legtöbbször az önálló életet kezdő fiatal, tapasztalatlanabb állatokat fogják be, egyszerre jellemzően 2-10 egyedet.

 

 

A befogás kutatási célokat is szolgál: a napokban egy újabb egyedet jelöltek meg GPS-nyomkövető nyakörvvel, aminek segítségével feltérképezhető az állatok élettere és mozgása. Az eddigi kutatásokból az derült ki, hogy létezik egy olyan vaddisznó-populáció, amely már nem hagyja el a belterületet, mert elég vizet, táplálékot és búvóhelyet talál a házak között.

 


Az utóbbi időben többször is előfordult, hogy ismeretlenek megrongálták a csapdákat. Már az is elég, ha valaki becsukja az élesített csapda ajtaját, és máris hetek munkája veszett kárba. Van, amikor konkrét anyagi kárt is okoznak a rongálók, akik szétszedik a ketrec elemeit vagy tönkreteszik az ajtó zárszerkezetét. A felelőtlen kutyatartás szintén gondot okoz, a póráz nélkül sétáltatott kutyák ugyanis gyorsan megtalálják a befogóban lévő vaddisznókat, és támadásukkal, ugatásukkal komoly stresszt okoznak az egyébként is szokatlan helyzetben lévő állatoknak.


A szakemberek ezért az erdőjárók és a lakosság segítségét kérik a módszer sikeres alkalmazása érdekében. „Ha a főváros környéki erdőkben 9-10 négyzetméteres, 1 méter magas ketrecet találnak, aminek a környékén többnyire kukoricát szórtak a földre, akkor kerüljék el a helyszínt, hogy ne riasszák el az állatokat. Ugyanezért fontos, hogy a kutyákat az erdőterületen minden esetben pórázon sétáltassák” - javasolja a szakember.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A vaddisznó, aki farkassszemet nézett az ordasokkal

Együtt strandol az emberekkel a vaddisznócsapat

Vaddisznókat és szarvasokat is befogad majd az Állatsziget

Puskalövés lepte meg a kirándulókat

Vadbaleset, az autósok rémálma

Cikkajánló