Már százezer daru időzik a Hortobágyon

Az első darvak szeptember közepén tűntek fel a Hortobágyon, és egy hét alatt tízszeresére nőtt a számuk. A hétvégén már közel százezer madarat számoltak a szakemberek. A szokatlan tömeg szó szerint a szelek szárnyán érkezett.

Szerző:
TM
Fotó:
Szilágyi Attila / Természetvédelmi őrszolgálat / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2020. szeptember 28.

Az első darvak szeptember közepén tűntek fel a Hortobágyon, és egy hét alatt tízszeresére nőtt a számuk. A hétvégén már közel százezer madarat számoltak a szakemberek. A szokatlan tömeg szó szerint a szelek szárnyán érkezett.

A darvakkal ilyen mennyiségben inkább október első harmadában találkozhatunk a Hortobágyon. Hogy mi állhat a mostani, korai daru-bumm hátterében, arról Szilágyi Attila a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) természetvédelmi őre írt a nemzetipark-igazgatóság közösségi oldalán.


„A hónap közepén átvonult hidegfronttal sarkvidéki eredetű levegő árasztotta el Közép-Európát. A front mögött hatalmas kiterjedésű anticiklon keletkezett felettünk. Ennek következtében északnyugati irányból közelítő hidegfront megjelenése előtt a Kárpát-medencében magas légnyomású terület alakult ki. Így az Európa északkeleti része felől érkező darvak még az újabb front által okozott tényleges lehűlés előtt megérkeztek a Hortobágyra."

Számukra fontos ez az időzítés, hiszen így a szelek tolóhatását kihasználva, kisebb energiafelhasználással tudták legyőzni a távolságot.

Az, hogy a darvak már szeptember végén ilyen óriási számban vannak jelen szokatlan, de azért nem példa nélküli. Az elmúlt évtizedben, három alkalommal volt hasonló jelenség a Hortobágyon.

A darvaknak Magyarországon három jelentős pihenőhelye van, a Hortobágyi-halastavak mellett a szegedi és a kardoskúti Fehér-tó környékén lehet őket ilyenkor ősszel nagy számban megfigyelni. A két utóbbi, dél-alföldi pihenőhelyre azonban majd csak hetekkel később települnek át a madarak. Most legalább egy hónapig még a Hortobágyon maradnak, ahol a Magyarországon átvonuló darvak 95%-a átvonul.

A darvak létszámát hetente mérik az illetékes nemzetipark-igazgatóságok szakemberei. Az ún. szinkronszámláláskor a darvak éjszakázó helyeként szolgáló sekély vízállásoknál, halastavaknál a megfigyelők a felosztják egymást között a látóhatárt, és azonos időben becsülik meg a sekély tavakra behúzó, éjszakázó csapatok létszámát.


Az elmúlt nyolc év adatait bemutató diagramot ide kattintva lehet megnézni. Az ábrán látszik, hogy 2012-2020 közötti időszak eddigi rekordja 2018. október 8-hoz köthető, akkor 160 240 egyedre becsülték a hortobágyi darvak számát.Vajon idén még ennél is többen lesznek?

Aki szeretné élőben is látni a természet egyik legcsodálatosabb jelenségét, az csatlakozzon a HPNI által szervezett túrákhoz. Bővebb információt ezen az oldalon lehet találni. A túrákon csak előzetes bejelentkezéssel lehet részt venni, a jelentkezési lapot is itt lehet megtalálni.

Cikkajánló