Már te is kipróbálhatod a tatabányai via ferratákat

Átadták a tatabányai turulszobor alatt kialakított hegymászóutakat, melyek közül te is biztosan megtalálod a kedvedre valót: kezdő szintű és extrém nehézségű is a kalandos kedvűek rendelkezésére áll.

Szerző:
MTI
Fotó:
Gulyás Attila
2015. május 4.

Átadták a tatabányai turulszobor alatt kialakított hegymászóutakat, melyek közül te is biztosan megtalálod a kedvedre valót: kezdő szintű és extrém nehézségű is a kalandos kedvűek rendelkezésére áll.

 

Mi is az a via ferrata?
A sziklamászás egyszerűbb, biztonságosabb módja, mikor a sziklába drótkötelet rögzítenek, ehhez kapcsolódik a mászó a speciális felszerelésével, és a természetes adottságokat kihasználva kell előrejutnia az útvonalon. Az első útvonalakat a Dolomitokban építették ki az első világháború idején. Magyarországon először Cseszneken volt via ferrata.

A túrázók az összes útvonalat végigmászva csaknem nyolcszáz métert járhatnak be, amelyen számos kötélhíd is található a sziklák között. A Cseszneken lévő, hasonló mászóút szintén tatabányai alpinisták munkája, az ottani helyszínt hétvégenként átlagosan ötszázan keresik fel.


A turulszobor alatti legnehezebb útvonalat Tolnay Kata emlékére Kata útnak nevezték el. A hegymászónő 2009-ben a Himaláján egy hegyomlásban eltűnt három társával együtt. A mászóutak minősége és hossza alapján a tatabányai a legnépszerűbbek közé sorolható.

 

A tatabányai via ferratát mi még 2014 őszén próbálhattuk ki egy sajtóbemutató alkalmával, erről itt olvashatsz bővebben. Nézd meg a videónkat is!

 

 

 

<p><a href="https://vimeo.com/111933020">Leteszteltük a vasalt utat Tatabányán</a> from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

 

Ha kedvet kaptál, ne habozz! A vasalt utakat bárki kipróbálhatja, aki jó erőben érzi magát és nem hajlamos a szédülésre. A könnyebb útvonalak még gyerekek számára is teljesíthetők, a nehezebbek a sportos alkatúak számára jelenthetnek kihívást.

 

A vasalt utakra a város 15 millió forintot fordított. A létesítménnyel Tatabánya újabb attrakciót kínál az idelátogatóknak. A via ferratákat csak engedéllyel lehet használni, amelyet a Tatabányai Alpin Sportklubnál lehet kiváltani, ahol felszerelés is bérelhető. Bővebb információt ide kattintva találsz
 

Cikkajánló