Márciusban ismét hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

A leghóvirágosabb arborétumban március 1-től a hét minden napján várják az érdeklődőket. A hóvirágok nyílása persze időjárásfüggő, de a virágzás állapotáról folyamatosan hírt adnak.

Szerző:
Alcsúti Arborétum-Facebook/TM
Fotó:
Facebook / Alcsúti Arborétum
2019. február 8.

A leghóvirágosabb arborétumban március 1-től a hét minden napján várják az érdeklődőket. A hóvirágok nyílása persze időjárásfüggő, de a virágzás állapotáról folyamatosan hírt adnak.

Hét hóvirágfaj 28 változata nyílik az ország egyik legelső angolparkjában, mintegy 2,5 hektáron. A növények között csak apró, árnyalatnyi különbségeket fedezhet fel közelről a hozzáértő, esetleg a levél erezetében vagy a szirom csúcsának színárnyalatában - az összhatás azonban szemkápráztató fehér-zöld szőnyeg, ami finoman hullámzik a szélben.

 


Márciustól minden nap 10 órától 18 óráig lesz látogatható az Alcsúti Arborétum. A virágzás várhatóan 4-5 hétig tart, de a legfrissebb információkat, így a hóvirágünnep pontos kezdésének időpontját is megtalálod majd a Facebook-eseménynél.

 

A tavasz hírnöke: a hóvirág
A hóvirág az amarilliszfélék családjába tartozó növény, mely gyakran még hófoltok között virágzik, így a tavasz egyik hírnökeként tartják számon. Jellegzetes alakú, három külső, hosszabb és három belső, rövidebb lepellevélből álló, fehér színű bókoló virágaival februártól áprilisig találkozhatunk az üde- és nedves lombos erdőkben, középhegységi gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben, patak- és folyó menti ligeterdőkben. Lombfakadás előtt virágzik, amikor még elegendő fény jut a talaj felszínére. A hóvirágot Európa-szerte veszélyezteti a kereskedelmi célú gyűjtés, amely révén nemcsak a faj egyedei, hanem az élőhelyei is sérülnek. Védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.
 
 

 

 

Ha szakvezetést szeretnél, azt minimum két héttel előre, a +36 22 353 219-es telefonszámon jelezheted. Az arborétum tippje, hogy ha autóval érkezel, azt tedd le a Pancho Arénánál Felcsúton, ahol rengeteg a parkolóhely, majd szállj fel a Vál-völgyi kisvasútra, a menetrendet itt találod.

 

Jegyárak
Felnőtt belépőjegy: 1050 Ft
Kedvezményes belépőjegy: 700 Ft
Csoportos (min. 10 fő) teljes árú jegy: 900 Ft/fő
Csoportos kedvezményes jegy: 600 Ft/fő
Kísérőjegy: 300 Ft/Fő

 

Szakvezetés csoportoknak (1,5 óra):
30 főig: 15000 Ft
30 fő felett: 500 Ft/fő

 

További jegyinformációkat ide kattintva találsz. Az arborétum weboldalát itt éred el.

 

Az Alcsúti Arborétumba egyébként nem csak a hóvirágok miatt érdemes ellátogatni. Ha kíváncsi vagy, mi mindent láthatsz még ott, kattints ide!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hóvirágtenger a kétszáz éves angolparkban

Első napok a Vál-völgy kisvasútján

Cikkajánló