Maros-parti randevú a nyelesszemű léggyel

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság őszi sétáján nemcsak a színpompás Maros menti erdőket láthatjuk, de egy igen különleges rovarral is találkozhatunk.

Szerző:
TM
Fotó:
Tirják László / KMNPI
Deli Tamás
Lovászi Péter / KMNPI
2017. október 19.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság őszi sétáján nemcsak a színpompás Maros menti erdőket láthatjuk, de egy igen különleges rovarral is találkozhatunk.

Az európai nyelesszemű légy fura szerzet. Alig nagyobb, mint egy muslica, de ha közelről megnézzük, a feje inkább egy pörölycápára emlékeztet, ugyanis két összetett szeme a test tengelyére merőlegesen álló szemnyélen ül.

 


A nyelesszemű légy legközelebbi rokonai a trópusokon élnek, ezért is keltett nagy szenzációt rovarász körökben, mikor 1997-ben felfedezték őket a Maros-parton. A faj Magyarországon kizárólag a Körös-Maros Nemzeti Park területén fordul elő. Október 21-én, szombaton egy őszbúcsúztató túrán most bárki megfigyelheti ezeket a különös kis rovarokat.

 


A nyelesszemű legyek a téli időszakot az agyagos folyópartba vájt apró üregekben vészelik át. Mielőtt azonban elvonulnának telelni, még szívesen sütkéreznek az őszi napsütésben. Egyik kedvelt, és a szakemberek által is ismert napfürdőző helyük a makói hídnál van. Október végén, november elején ezrével napoznak a felmelegedett betonpilléreken. A rövid túra keretében persze nemcsak a legyeket, hanem a gyönyörű színekben pompázó Maros menti erdősávokat is megcsodálhatják majd a résztvevők.

 

 

A túra időpontja: 2017. október 21. 13. 30.

A találkozó helye: A makói híd melletti Autós Csárda (GPS-koordináták: É 46Âş12’23.5” K 20Âş27’20.58”).

Részletek ide kattintva.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Őszi túratippek Szarvas környékén

Őszi színekben a Maros-menti erdők

Megújult a Kisvátyoni tanösvény
 

Cikkajánló