Mászd meg a Róka-hegyet!

A Csillaghegy feletti elhagyott bányába mostantól az MTSZ kártyával rendelkezők sziklamászáshoz kaphatnak engedélyt.

Fotó:
gerzsi
pixabay.com
2013. szeptember 7.

A Csillaghegy feletti elhagyott bányába mostantól az MTSZ kártyával rendelkezők sziklamászáshoz kaphatnak engedélyt.

 

A Róka-hegy a bakancsosokat is várja egy jó sétára!

o A Róka-hegyi kőbánya Budapest III. kerületében található, közvetlenül Csillaghegy fölött. Könnyen megközelíthető a csillaghegyi HÉV megállójából vagy gépkocsival. Ha a gyaloglást választjuk a HÉV-től, akkor jókora kaptatóra kell számítanunk, autóval mindez levágható.

 

Érdemes legalább egyszer gyalogosan is bejárni a teljes bányaterületet, mert ha a legfelső udvarhoz érkezünk autóval, akkor kihagyjuk a bánya alsó két udvarát. Az összesen 9 hektáron elterülő természetvédelmi terület három szintből áll.

 

Csillaghegyről indulva először a családi házak között sétálunk aszfaltúton, majd beérünk az erdőbe, ahol a piros háromszöggel jelzett földút vezet fel minket egészen a bányaegyüttes tetejére. A Róka-hegyen tanösvény is várja a kirándulókat a parkolóból indul és a bányaudvarok tetején vezet végig.

Szeptember 2-án jogerőre emelkedett az a határozat, mely szerint a Magyar Természetjáró Szövetség kérelmének helyt adott Budapest Főváros Önkormányzatának Városüzemeltetési Főosztálya és korlátozott létszámban engedélyezi a sziklamászó tevékenységet az MTSZ érvényes Természetjáró kártyával rendelkező, sziklamászást kedvelő tagjai részére is a Budapest III. kerületében található Róka-hegyi bánya természetvédelmi területén.


Akik kedvet éreznek magukban, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, feltétlenül keressék meg Kunos Gábor bizottságvezetőt az MTSZ-ben, hogy a természetvédelmi őröknek leadandó névsorba felkerülhessenek.


Az engedélyt az MTSZ Hegymászó és Magashegyi túra Szakbizottságnak köszönhetjük, amely A számos feladata mellett azon is munkálkodik, hogy az arra igényt tartó tagjai részére - jogkövető magatartást követve - a hazai sziklamászó lehetőségeket bővítse és az engedélyeket biztosítsa. Az elmúlt időszakban az ő tevékenységüknek köszönhetik a sziklamászók, hogy az Oszoly csúcsnál, a Francia-bányában, Kecske-hegyi kőfejtőnél, az Oroszlán szikláknál és a Tündér-szikláknál is engedéllyel hódolhatnak szenvedélyüknek. A szakbizottság további engedélyek megszerzésén fáradozik, reméljük az eddigiekhez hasonló sikerrel.

 

 

Cikkajánló