Mától a térképen is csak egy kattintás a vasúti menetrend

Mostantól Magyarország teljes belföldi vasúti menetrendje elérhető a Google útvonaltervező rendszerében.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2016. október 11.

Mostantól Magyarország teljes belföldi vasúti menetrendje elérhető a Google útvonaltervező rendszerében.

Kilencven hazai vasútvonal és több mint 1200 vasútállomás menetrendjével bővül a Google Térkép a MÁV, MÁV-START és a GYSEV együttműködésének köszönhetően. A zsebben hordható térképszoftverek korában megszokott „innen-ide” típusú útvonaltervezés sokáig az autóvezetők kiváltsága volt, de lassanként megteremtődnek a feltételei a tömegközlekedés egyszerű tervezhetőségének is.

Számos nyugat-európai város és ország közlekedési szolgáltatói után idehaza 2011-ben a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezette be elsőként az egységes, nyilvános menetredi adatbázist a főváros járataihoz. Az elsőre egyszerűnek tűnő lépés a valóságban jelentős informatikai fejlesztést és humán erőforrást igényel, azonban a világ fejlett országaiban már régen felismerték, hogy az egyszerű utazástervezés az egyik leghatékonyabb mód a környezetbarát tömegközlekedés vonzóbbá tételére.

Autó nélküli útvonalterv háztól házig, végre városok között is működik


Budapest példáját a közelmúltban Miskolc és Pécs is követte, a legfontosabb lépések egyike azonban a távolsági közlekedés rendszerbe illesztése volt. A fejlesztést bemutató sajtótájékoztatón Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója kiemelte: „Mivel a Google rendszere az egész világon egységes, így a Magyarországra látogató turisták is könnyebben el tudnak igazodni a vasúti közlekedésben akár saját anyanyelvükön, az általuk megszokott módon”.

A Turista Magazin Károly körúti szerkesztőségéből a bakonyi Cuha-völgy kapujáig 2 óra 58 perc az átlagos menetidő, munkanapon öt alkalommal - és ezt az információt ma már kevesebb mint egy percig tartott megszerezni

A volántársaságokra sajnos egyenlőre várni kell: az autóbuszos szolgáltatók közül sokan a mai napig saját menetrendi keresőket fejlesztenek, amelyek régiónként, sőt néha városonként is eltérő képességeit és kezelését csak kevesen ismerik. A vasúttól távolról induló vagy érkező utakhoz így továbbra is a menetrendek.hu tavasszal indult hagyományos, egyesített keresője a legalkalmasabb. A két kattintásos térképes navigáció ezzel szemben a lehető legegyszerűbb, hiszen nem szükséges hozzá sem a viszonylatszám, sem az úti cél utcanevének ismerete, elegendő a térképen rámutatni, így kevésbé ismert helyszínek között nagyságrendekkel egyszerűbbé válik a tervezés.

Kapcsolódó cikkeink:

Tíz dolog, amitől más autó nélkül utazni, mint tavalyelőtt
Elindult a közös MÁV-Volán menetrend kereső

Cikkajánló