Mauna Mount Meru Vibram túrabakancs - Kezdeti benyomások

Magyarország nem egy outdoor nagyhatalom: egy kezünkön meg tudjuk számolni azokat a hazai gyártókat, amelyek a természetjáráshoz, a gyalogtúrázáshoz kötődnek. A Mauna, a nagymarosi székhelyű lábbeligyártó és -javító, több szempontból is különleges az itthoni palettán. Pár napja kaptunk tőlük egy ígéretesnek tűnő bakancsot, amelyet terveink szerint hosszabb távon fogunk nyüstölni.

Szerző:
Nagy Loránd István
Fotó:
Gulyás Attila
2018. augusztus 31.

Magyarország nem egy outdoor nagyhatalom: egy kezünkön meg tudjuk számolni azokat a hazai gyártókat, amelyek a természetjáráshoz, a gyalogtúrázáshoz kötődnek. A Mauna, a nagymarosi székhelyű lábbeligyártó és -javító, több szempontból is különleges az itthoni palettán. Pár napja kaptunk tőlük egy ígéretesnek tűnő bakancsot, amelyet terveink szerint hosszabb távon fogunk nyüstölni.

Cégtörténet dióhéjban
Az 1967-ben született, nagymarosi származású Mosonyi Annamária, azaz Panni, a Könnyűipari Műszaki Főiskolán szerzett diplomát. A gyártmányfejlesztésre specializálódott szakember a rendszerváltozást követően egy női utcai cipőket előállító vállalatnál dolgozott Gödön, majd Budapesten, pár évvel később pedig Nagymarosra költözött, ahol eleinte férfilábbeliket készített. Mivel nagyon vonzotta a természet, profilt váltott, és 2000-től elsősorban túrabakancsok, túrafélcipők és szandálok gyártásával foglalkozik. Bemutatóteremként és boltként is funkcionáló műhelyében nem a gépeké a főszerep, a munkafolyamatok legjelentősebb részét ugyanis mind a mai napig kézzel végzi. Panni nemcsak új lábbeliket gyárt, javít is, immáron több évtizedes tapasztalattal. E tevékenység meghatározó a Mauna számára, hiszen csupán új lábbelik értékesítéséből - még ha azokat egyedi igényekre szabva, akár 52-es méretben is meg lehet rendelni - igen nehéz volna talpon maradni. A nagymarosi manufaktúra jelenlegi kínálatában több mint húszféle lábbeli van, amelyek között a középhegységi túrabakancsok és magashegyi bakancsok előkelő helyet foglalnak el.

 

A Mauna manufaktúrája Nagymaroson, a csendes Rákóczi út 102. alatt várja a látogatókat

 

 Bemutatóterem, márkabolt és cipészműhely egy fedél alatt

 

 A gyártást nem robotok végzik - a kézzel végzett munka a Mauna mindennapjainak legfontosabb része

 

A kicsomagolástól az első kilométerekig
Mount Meru Vibram névre hallgató tesztbakancsunk egy klasszikus felépítésű és megjelenésű, B kategóriás, alapvetően középhegységi bevetésekre termett túralábbeli. Marhanubuk felsőrésze és puha tapintású, borjúbőrből készült bélésrétege között lélegző, vízhatlan membrán kapott helyet, antibakteriális, ezüstszálas talpbetétje kivehető, fűzőszemei korrózióállók, járótalpa Vibram gyártmányú. A bakancs nem könnyű, de nem is nehéz, 1400 grammos tömege (párban) sztenderdnek tekinthető ebben a kategóriában. Felsőrészét nem törik meg felesleges varratok, ami mind a vízállóság, mind az élettartam szempontjából előnyös tulajdonság. Mivel sem sarok-, sem orrgumírozás nincs rajta, valószínűleg jobban kell majd vigyázni rá, mint az ilyesfajta védelmi vonallal felvértezett társaira, ez azonban természetesen nem jelenti azt, hogy ne teljesíthetne így „kissé mezítelenül” is remeken a terepen.
 

 Mauna Mount Meru Vibram - első méterek a klasszikus túrabakancsban

 

A száraz technikai paraméterek után akkor jöjjön némi személyes benyomás. Jó volt kézbe venni a dobozából elővarázsolt Merut, és ennek hátterében az állt, hogy a bakancs megjelenése kifejezetten letisztult, színvilága harmonikus, bőre nagyon klassz tapintású, minőségi benyomást keltő, varrásai precízek, talpragasztása igényes. Felvéve sem változott meg a kezdeti pozitív érzés, ami annak köszönhető, hogy állati klasszul illeszkedett a lábamra az új szerzemény. Ez értelemszerűen nem garancia a hosszú távú viselési komfortra nézve, de mindenképpen pozitív. A bakancs átvételének napján csak egy nevetségesen rövid tesztsétára volt időm. Kollégáimmal a Julianus-toronyba surrantunk fel egy dunakanyari panoráma kedvéért, majd sietősen autóztunk is vissza a szerkesztőségbe. Estefelé tettem bele még három kilométert aszfalton, hazaérve pedig örömmel konstatáltam, hogy sehol sem nyomott vagy dörzsölt egy kicsit sem, illeszkedése mindenhol precíz, komfortos volt. És ezt az egészet akkor tekinthetjük is a bakancstesztelés „nulladik részének”, amelyet hamarosan a valódi, terveim szerint minimum 300 kilométernyi távra vonatkoztatott, főként középhegységi környezetben begyűjtött tapasztalások megosztása fog követni. Szívből remélem, hogy a Meru jól teljesít majd élesben is, illetve hozza azt a szintet, amely egy 66 675 forintra beárazott bakancstól elvárható 2018-ban. Ha szeretnél nyerni egy ilyen bakancsot, görgess a cikk aljára!

 

Levezető lépcsőzés a Julianus barát toronyban

 

 

Nyerj egy Mauna Mount Meru Vibram bakancsot Turista Magazin-előfizetéssel!

 

Ha szeretnél egy ilyen túrabakancsot magadnak, fizess elő szeptemberben a Turista Magazinra, és október elsején automatikusan részt veszel egy sorsoláson, amelynek fődíja egy Mauna Mount Meru Vibram túrabakancs (a nyertes által kiválasztott méretben) a Mauna Műhely felajánlásából. A szeptemberi előfizetőink között 10 darab kéktúrás ajándékcsomagot is kisorsolunk a Magyar Természetjáró Szövetség felajánlásával.

 

Az október elsejei sorsolásonk azok vesznek részt, akik szeptember 1 és 30 között éves Turista Magazin előfizetést vásárolnak a turistashop.hu oldalon.
 

Cikkajánló