Medve jár itt is, ott is, de hol is?

Az utóbbi időben megszaporodó medveészlelések miatt közleményt adott ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, melyben arra kérik a lakosságot és a kirándulókat, ha valaki medvét lát, először a természetvédelmi őröket értesítse.

Szerző:
TM
Fotó:
Kozma Attila / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2020. július 24.

Az utóbbi időben megszaporodó medveészlelések miatt közleményt adott ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, melyben arra kérik a lakosságot és a kirándulókat, ha valaki medvét lát, először a természetvédelmi őröket értesítse.

Az utóbbi hetekben számos hír jelent meg a különböző közösségi és egyéb médiafelületeken arról, hogy barna medvét, vagy medvéket véltek látni az igazgatóság működési területén – olvasható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Mint írják a közleményben, sajnos ezek a híradások sok esetben úgy kerülnek ki a világhálóra, hogy annak valódiságát, hitelességét a szakembereknek, a természetvédelmi őrszolgálat tagjainak nem áll módjában előzetesen igazolni. Pedig minden olyan esetben, amikor felbukkan valahol a hír, vagy bejelentés érkezik az igazgatóságra medve felbukkanásával kapcsolatban, az őrszolgálat munkatársai haladéktalanul a helyszínre sietnek, és megpróbálják megtalálni ennek a fokozottan védett nagyragadozónak az életnyomait.

A megalapozatlan hírek sok esetben gerjesztenek indokolatlan aggodalmat, félelmet, sőt pánikot a lakosságban vagy a környéken kirándulókban. Ebben a felfokozott közhangulatban előfordult, hogy „medvének” véltek már kóbor kutyát, vaddisznót, borznyomot, de még távolról a vadetetőt is.

Az áldatlan helyzet orvoslására az igazgatóság felvette a kapcsolatot a működési területén működő önkormányzatokkal, arra kérve őket, hogy medveészlelés gyanúja esetén először a természetvédelmi őrszolgálat ügyeleti telefonján tegyenek bejelentést. A nemzetipark-igazgatóság munkatársai a helyszínen ellenőrzik az esetleges medve nyomait, életjeleit, beszélnek a tanúkkal, valós észlelés esetén felkészítik a lakosságot a medvével kapcsolatos konfliktuskerülő viselkedésre.

Ezen kívül közleményükben arra kérik a medveészlelés környékén élőket, illetve a kirándulókat, hogyha medvét vagy medvére utaló nyomot, jelet észlelnek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, elsőként a +36 30 861-3808 számú igazgatósági ügyeleti számot hívják, ezzel is megelőzve az esetenkénti megalapozatlan pánikkeltést, félelemkeltést.

A legfontosabb, amit szem előtt kell tartani a nemzetipark-igazgatóság szerint, ha mégis találkoznánk vele, hogy a medve nem játék, kerülni kell, és semmilyen korú medvével nem érdemes barátkozni, ugyanis a bocsok közelében jó eséllyel ott van az édesanyjuk is, a legtöbb konfliktus pedig az anyamedvéhez köthető.

A barna medvével való találkozás esetére vonatkozó viselkedési javaslatokról ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló