Medvecsalád kóborol a nógrádi erdőben

A Nógrád megyei Etes község polgármestere tájékoztatta a lakosságot, hogy egy anyamedve három boccsal barangol az Etes és Ságújfalu között lévő erdős területen.

Szerző:
TM
Fotó:
ADOBE STOCK (KIEMELT KÉP - ILLUSZTRÁCIÓ)
2020. május 14.

A Nógrád megyei Etes község polgármestere tájékoztatta a lakosságot, hogy egy anyamedve három boccsal barangol az Etes és Ságújfalu között lévő erdős területen.

Matuz Gábor, Etes polgármestere értesítette a környéken élő lakosságot a medvecsalád felbukkanásáról – olvasható a Nógrád megyei hírportálon.

A rendőrség értesítése alapján az Etes és Ságújfalu között lévő erdős területen egy anyamedve és három bocs tűnt fel – írta Facebook-oldalán a község polgármestere. A medvecsalád felbukkanása miatt arra kérte a gazdálkodókat, a helyi lakosokat és a természetjárókat, hogy fokozottan figyeljenek a környéken.

Április közepén a Mátrában, a szintén Nógrád megyei Pásztó közelében, a Nyikom-hegyen észleltek medvét, amiről a Turista Magazin is hírt adott.

Érdemes megfogadni a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tanácsait, ha esetleg medvével találkozunk erdei sétánk során.

  • A medvét ne csalogassuk magunkhoz semmilyen módon, kerüljük el. Ne barátkozzunk vele, akkor sem, ha bocs, mert nagy valószínűséggel a közelben van az anyja.
  • Azokon a helyeken, ahol nagyragadozók előfordulhatnak, célszerű zártan kezelni a kommunális hulladékot, hogy a szemetet ne tekinthessék táplálékforrásnak.
  • Ha erdőben járunk, és úgy gondoljuk, hogy a medve bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
  • Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással. Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet.
  • Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét.
  • Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
  • Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak. Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
  • Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
  • Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.
  • Ha sátrazunk: az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

Forrás: Nool, bnpi.hu


Cikkajánló