Hírek

Medvetámadás Fogarason

Egy 39 éves férfit és egy 14 éves lányt sebesített meg hétfőn reggel az utcán egy medve a dél-erdélyi Fogarason. 

Szerző:
MTI
Fotó:
123rf.hu
2017. október 24.

Egy 39 éves férfit és egy 14 éves lányt sebesített meg hétfőn reggel az utcán egy medve a dél-erdélyi Fogarason. 

A férfit karmolt sebekkel, a lányt karmolásokkal és harapással szállították kórházba a Brassó megyei kisvárosban, szerencsére egyikük sérülései sem súlyosak - írja az MTI. A fogarasi erdészeti hivatal a múlt héten kérvényezte a város peremén többször látott állat eltávolítását vagy kilövését, az óvintézkedés azonban nem történt meg.

 

Illusztráció

 

Romániában azt követően sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium tavaly a populációszabályozás céljával történő medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. A tárca vezetője szeptember elején adott ki egy miniszteri rendeletet, mely 140 veszélyesnek bizonyult medve kilövését vagy áthelyezését teszi lehetővé. Október közepéig azonban a rendelet alapján benyújtott kérvények egyikét sem bírálta el a minisztérium.

 

Európában - Oroszország európai részét leszámítva - körülbelül 17 ezer medvét tartanak számon, amelyből több mint 6800 Romániában él. A romániai medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található. 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A szlovákiai medvék harmada aktív télen is

A medve nem játék, csak jó a PR-ja

Ilyen egy lelkesen vakarózó barna medve

Cikkajánló