Még nem jön szembe velünk a tavasz…

Farsangvasárnaptól Húshagyó keddig- a Telet csak szimbolikusan temethetjük…

2013. február 7.

Farsangvasárnaptól Húshagyó keddig- a Telet csak szimbolikusan temethetjük…

Most aztán van csapadék bőven, hiszen az északi országrész hegységi területeit sűrű, nehézkes vizes hó lepte be. Bár ez az alacsonyabb régiókban a melegebb hőmérsékletnek köszönhetően, illetve a hó mennyiségének függvényében folyamatosan olvadt, töpörödött, de olyan 350-400 méteres magasság felett már tartósnak bizonyult.

 

Így e régiókban a hó mesevilággá varázsolt mindent, hiszen a faágak, bokrok legvékonyabb ágaira is vastagon rátapadt, ennek ellenére mégis óvatos és körültekintő szemléletet igényel. A vizes hó ugyanis az erdő nagy önkéntes „metszőollója”és fakitermelő munkása.

Vág, tör, aprít minden gyenge pontot, és nem nézi, hogy éppen ki áll az útjában. Ráadásul a hétvégére erősebben lehűl majd a levegő is, ami konzerválni fogja ezt az állapotot. A fagy által megbilincselt, a víz súlya által lenyomott faágakra, ha rátalál a feltámadó szél, az olyan muzsikát eredményez majd, hogy méltán félhetjük a „vattacukorba” borított tájat.

 

Tehát a Tél, hétvégi filmjének főszereplői: „hótörés,” szél, fagy és a változatosság kedvéért mindenféle halmazállapotú csapadék…

 

Bükk hegység Csondró völgy. február     Foto: Vannay Ilona


Így hát, ha tehetjük, a hegyekben csak óvatosan kiránduljunk. Megijedni persze nem kell, de talán bölcsebb választás lehet ezen a hétvégén a mohácsi Busójárás felkeresése. Nem csak a feledhetetlen egyedi látvány és a hangulata miatt, hanem hogy a télbúcsúztató, tavaszköszöntő, termékenységet varázsló esemény üzenete mélyen beköltözhessen a szívünkbe. Felvértezve ez által minket a tél még hátralévő, de már egyre gyengülő támadásai ellen…

 


Busók...
Cikkajánló