Hírek

Még szebb lesz a füleki vár

A füleki erődítmény mellett a bátonyterenyei kastélyhoz tartozó épületeket és a somoskői várhoz vezető utat is felújítják 2019-re.

Szerző:
turizmusonline.hu
Fotó:
Gulyás Attila
2017. szeptember 28.

A füleki erődítmény mellett a bátonyterenyei kastélyhoz tartozó épületeket és a somoskői várhoz vezető utat is felújítják 2019-re.

 

Szlovák és magyar települések összefogásával valósul meg a projekt 2019 szeptemberére. Új tetőt kap a füleki vár Bebek-tornya, befedik az alatta lévő ágyútornyot, és itt mutatják be a történelmi Nógrád megye várait. Új bejárati kaput hoznak létre, felújítják az ide vezető utakat és parkolót is kiépítenek. A vár kihasználatlanul álló bástyájában információs pontot alakítanak ki. A felújítandó füleki borház a mesterségek bemutatóhelye lesz.

 


Sátorosbányán a határon álló somoskői várhoz vezető út újul meg, Bátonyterenyén pedig a Gyürky-Solymossy-kastélyhoz tartozó tiszti- és cselédlakások, melyek a palóc kultúra bemutatóhelyéül fognak szolgálni. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Salgótarjánban Baglyaskő váránál végez régészeti feltárásokat, ezek eredményeit archeoparkban mutatja be, és a területen gyermekjátszótér is épül. A „Határon és korokon átívelő kulturális örökség bemutatása a történelmi Nógrád területén” nevű projekthez kapcsolódó felújításokat még szeptemberben elkezdik.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A macskakő nyomában a Medves-vidéken

Két ország peremén - Somoskő vára

Folytatódik a nógrádi vár felújítása

Most kiderül, mennyit tudsz a magyar várakról

 

 

 

Cikkajánló