Még több örökerdő a Pilisi-parkerdőben

A Pilisi Parkerdő Zrt. területén fokozatosan állnak át az örökerdő-gazdálkodásra. A jövő évtől a Pilismaróti Erdészet 3600 hektárnyi területe kerül sorra.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
123.RF
Lánczi Péter / TM
2016. július 8.

A Pilisi Parkerdő Zrt. területén fokozatosan állnak át az örökerdő-gazdálkodásra. A jövő évtől a Pilismaróti Erdészet 3600 hektárnyi területe kerül sorra.

Az örökerdőben többféle fajú és korú fa él együtt, hiszen az örökerdő-gazdálkodás alapelve tiltja a tar- és a végvágást. Ennek köszönhetően hatékonyan megőrizhető az erdők biodiverzitása, miközben az ilyen erdők ellenállóbbak a klímaváltozás negatív hatásaival szemben is. Hazánkban ezeket az erdőket korábban a szálalóerdő kifejezéssel jelölték, azonban ma már a nemzetközileg elfogadott elnevezést átvéve, a magyarul is igen kifejező és szépen hangzó örökerdő kifejezést használják.

 

 

Az ilyen erdőgazdálkodás jellemzője: az erdőborítás folyamatossága, az állományklíma folyamatos fenntartása, a horizontális és vertikális erdőszerkezet változatossága, az őshonos fafajok (helyi származások) előnyben részesítése, a kordiverzitás, az elegyesség, a válogató (szálankénti) erdőművelés, az öreg és a holtfák védelme, a kíméletes fakitermelési módszerek alkalmazása és az ökológiai szempontokat is figyelembe vevő vadgazdálkodás. Az örökerdő faji, szerkezeti és genetikai szempontból is különösen változatos, amely változatosságnak a folyamatos spontán felújulás a kulcsa. A szálalóerdő az örökerdő speciális esete, és a jegenyefenyőre és a lucfenyőre épülő elegyes örökerdőket takarja, amelyek hazánkban a termőhelyi viszonyok miatt alig vagy nem fordulnak elő.

 

 

A német erdészek a hagyományaiknak megfelelően élen járnak az örökerdő-gazdálkodás elveinek és módszereinek gyakorlati alkalmazásában. A Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészeténél az újabb 3600 hektáros örökerdő kialakításának kezdete előtt Türingiából érkezett szakemberek tartottak örökerdőtréninget a parkerdő erdészei számára.

 

 

„Amit mi közel két évtizede, lépésről lépésre valósítunk meg, azt a türingiai kollégák azonnal a teljes erdőterületükön bevezették, így az örökerdőelvek üzemi alkalmazása terén sokat tanulhatunk tőlük. Erdészeink és az erdőgazdálkodásunkban részt vevő vállalkozók folyamatos szakmai képzése éppen annyira fontos, mint az örökerdő szemléletének, a fenntartható erdőgazdálkodás kultúrájának magyarországi megismertetése és elfogadtatása” - nyilatkozta Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke.

 

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti, Visegrádi, Budakeszi, Pilisszentkereszti, Pilismaróti és Szentendrei Erdészete eddig összesen 5000 hektár területen alkalmazta az örökerdő módszerét, amelyhez jövő januártól a Pilismaróti Erdészet újabb 3600 hektárral csatlakozik.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Nem a kirándulók szemetelnek legtöbbet

Erdei kerékpárút-hálózatot adtak át

Megújul a Kaán Károly-kilátó a Nagy-Hárs-hegyen

Elkészült a Dera-szurdok új hídja

Cikkajánló