Meg tudod különböztetni az őszi és a homoki kikericset?

Sokaknak ismerős a tisztások őszi hangulatához tartozó lilásrózsaszínű virág pompás látványa, de vajon milyen kikericsfajról van szó?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Varga Péter / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park
2022. szeptember 26.

Sokaknak ismerős a tisztások őszi hangulatához tartozó lilásrózsaszínű virág pompás látványa, de vajon milyen kikericsfajról van szó?

Két, ősszel virágzó kikericsfajunk közül az egyik a szélesebb körben ismert őszi kikerics (Colchicum autumnale), ami elsősorban a dombok és hegyvidéki rétek, illetve kaszálók gyakori faja. A gyönyörű virág colchicin nevű erős méreganyagot tartalmaz, ezért kutyadöglesztőfű néven is ismert. Nem védett, ellentétben a másik ősszel virágzó kikericsfajunkkal szemben, ami nagyon hasonlít az őszi kikericsre, de ennek a pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Ez a homoki kikerics (Colchicum arenarium), ami tulajdonképpen az őszi kikerics kicsinyített mása. A két kikericsfaj beazonosítása azonban nem olyan nehéz, mint azt elsőre gondolnánk, ugyanis élőhelyük jól elkülönül egymástól: míg az őszi kikerics országszerte előfordul láp- és mocsárréteken és erdei tisztásokon, addig a homoki kikerics a Duna–Tisza közi erdőssztyepp élőhelyein, zárt homokpusztagyepeken fordulnak elő.

A bugaci pusztán már több ezres nagyságrendben virít a fokozottan védett homoki kikerics – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park oldalán.

A különbség másban is tetten érhető. A homoki kikerics levelei keskenyek, kb. 8–15 cm hosszúak, a tokok aprók (kb. 1–1,5 cm átmérővel), mindig közvetlenül a talajfelszín felett találhatóak. Az őszi kikerics levelei viszont meghaladhatják a 30 cm-t, és az akár 5 cm-es tokok általában elemelkednek a földtől. Virágzásban úgy is meg lehet őket különböztetni, hogy az őszi kikericsnek kissé vastagodó és görbült csúcsú bibeszálai vannak.

A gyenge terjedőképességű homoki kikerics érzékeny a környezeti változásokra. Meglévő állományait az élőhelyeinek szárazodása és záródása veszélyezteti. Utóbbit például mérsékelt legeltetéssel lehet megakadályozni, ugyanis az erős méreganyagot tartalmazó növényt a legelő állatok (főleg a szarvasmarhák) elkerülik.

Ha élőben is megtekintenéd a tömegesen virágzó homoki kikerics pompáját, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Kecskemét-Hetényegyháza melletti Nyíri-erdő látogatható részét, valamint a bugaci Karikás csárda és a Pásztormúzeum közötti területet ajánlják felkeresni.

Cikkajánló