Budapesten is nyílik már hazánk egyik növényritkasága

Az ősszel nyíló kikericsféléink közül már a fokozottan védett homoki kikerics is kibontotta szirmait.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat / Facebook
2022. szeptember 17.

Az ősszel nyíló kikericsféléink közül már a fokozottan védett homoki kikerics is kibontotta szirmait.

A homoki kikerics (Colchicum arenarium) hazánk endemikus, azaz bennszülött növényfaja, kizárólag a Kárpát-medencében fordul elő. Élőhelye a Duna és a Tisza által közrefogott terület, találkozhatunk vele a Cserhátban, a Gödöllői-dombvidéken, a Turján-vidéken, a Szentendrei-szigeten, de Budapest értékes természeti területein is, a Tétényi-fennsík és az Újpesti homoktövis Természetvédelmi Területen.

Őszi növényritkaságunk a sztyeppréteket, homokpusztagyepeket, nyílt homoki tölgyeseket kedveli, nagyon hasonlít a gyakoribb és ismertebb őszi kikericsre (Colchicum autumnale), amely szintén most virágzik. A homoki kikerics első ránézésre olyan, mintha az őszi kikerics kicsinyített mása lenne, de azért akadnak eltérések, amelyek megkülönböztetik őket. Az őszi kikerics virága amellett hogy nagyobb, erőteljesebb is, és a nedvesebb élőhelyeket kedveli, ezen felül a bibeszálai csúcsa vastagodó, meggörbült, és levelei is jóval nagyobbak, mint a homoki kikericsé.

Amiben viszont hasonlítanak, hogy ősszel csak a virágaikat láthatjuk, tavasszal nyíló leveleik ilyenkorra már eltűnnek és terméseiket is akkor hozzák. Nem mellesleg mindkét növény minden része erősen mérgező.

A homoki kikerics (Colchicum arenarium) hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 forint.

Cikkajánló