Még vonzóbb úti cél lett a Hortobágy

Új turistaút, kilátóvá varázsolt víztorony, látogatóközpont ménestörténeti kiállítással, állatparkbővítés - ez csak néhány eleme a Hortobágyon most befejezett nagy volumenű ökoturisztikai beruházásnak.

Szerző:
MTI
Fotó:
Czeglédi Zsolt/MTI
Gulyás Attila
2015. november 27.

Új turistaút, kilátóvá varázsolt víztorony, látogatóközpont ménestörténeti kiállítással, állatparkbővítés - ez csak néhány eleme a Hortobágyon most befejezett nagy volumenű ökoturisztikai beruházásnak.

Szinte felsorolni is nehéz, mi minden történt az elmúlt időszakban a Hortobágyon. Az újonnan kialakított turistaút Hortobágy település és Hortobágy-Halastó, illetve a Pusztai Állatpark között épült meg. A Kungyörgyi telepen álló régi víztornyot felújították és kilátóvá alakították át. A Mátai Ménes területén épületeket újítottak fel, és megépítettek egy új látogatóközpontot is, amelyben ménestörténeti kiállítás, kocsimúzeum, oktatóterem és helyi kézművesek műhelyei is teret kaptak. A Hortobágy folyón a Kilenclyukú híddal párhuzamosan lérehoztak egy új gyalogoshidat is a vízi színpad mellett. 

 

Madárfigyelő tornyok a Hortobágy-halastavi kisvasút mellett

 

A beruházásról
A több mint kétmilliárd forintos beruházás az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A fejlesztésben konzorciumi formában vett részt a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Hortobágyi Halgazdaság Zrt.

A Pusztai Állatpark még családbarátabb lett: baba-mama szobával bővült, a gyerekeket pedig a jellegzetes hortobágyi állatokat formázó játékok örvendeztethetik meg, de megújult a központi épületben található kiállítás is, amelynek témája a hortobágyi juhászság élete és mindennapjai.


Hortobágy-Halastó településrész területén épült játszótér, fűzfalabirintus, madáretető tó, madárgyűrűzéshez használt úgynevezett Helgoland-háló, és megújult hat madármegfigyelő les is.

 

 

Végül, de nem utolsósorban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Látogatóközpontjának emeletén interaktív kiállítás jött létre a címerállatként ismert daru bemutatására.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Pihentető távolságok a Hortobágy szívében

Hortobágyon darvadozva - videóval

5 túracélpont madárbarátoknak

 

Cikkajánló