Megélénkült a madárélet az Alföld mocsaras vidékein

A téli és tavaszi csapadéknak köszönhetően a szokásosnál jóval nagyobb számban költenek kanalas és böjti récék a Kis-Sárrét mocsaraiban, a Maros-ártérben pedig az eddig ott még nem észlelt bíbicek is megjelentek. 

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Széll Antal
Lovászi Péter
a cikk vezetőképe: 123rf.hu
2018. május 9.

A téli és tavaszi csapadéknak köszönhetően a szokásosnál jóval nagyobb számban költenek kanalas és böjti récék a Kis-Sárrét mocsaraiban, a Maros-ártérben pedig az eddig ott még nem észlelt bíbicek is megjelentek. 

A bőséges csapadék hatására a mocsarakban és egyéb vizes élőhelyeken, élőhely-rekonstrukciókon jelentős vízborítások alakultak ki. A vízinövényekkel gazdagon benőtt mocsárrétek ideális költőhelyek az úszórécék számára. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján megjelent hír szerint a böjti récéknél a költőpárok száma meghaladja a százat, kanalas récéknél pedig közel ötven pár költése várható. Az említett két fajból a legtöbbet a Kivágási-legelőn, Kisgyantén és a Simotai-mocsárban figyeltek meg a nemzetipark-igazgatóság munkatársai.

 



Mivel a Kis-Sárrét mocsaraiban idén sok helyen nagy a vízmélység, ez megfelelő életteret biztosít nemcsak az úszó-, hanem a bukórécék számára is. Barátrécéből és cigányrécéből is rekordköltésekre számítanak. A halastavakon és a mocsarakon összességében mintegy 100-120 pár cigányréce fészkel, a barátrécék pedig még ennél is többen vannak.

 

A márciusban lehullott sok csapadéknak köszönhetően idén olyan területeken is költenek bíbicek, ahol korábban ez nem fordult elő. Ilyen hely például a Maros-ártér, ahol éppen a napokban észleltek egy fiókáit vezető bíbicpárt. Még abban az időszakban telepedtek meg, amikor a gyepen voltak vízfoltok. Időközben a víz eltűnt (elpárolgott, illetve beitta a talaj), de a bíbicpár sikeresen kiköltötte fiókáit. A megfigyelés alkalmával a szülők mellett csupán két fiókát láttak, de valószínűleg még két terepszínű apróság lapulhatott valahol a közelben, a bíbicek ugyanis mindig négy tojást raknak - írják a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

 

Bíbic és fiókája - Fotók: Lovászi Péter

 

Kapcsolódó cikkeink:

Megújult a Kisvátyoni tanösvény

Eltűnó madárfajok - veszélyben a vadgerle, a hóbagoly és a lunda is

Már 367 fajt ismer fel a madárhatározó app új verziója


 

Cikkajánló