Megint találkozhatsz kucsmás sármánnyal a Csanádi-pusztákon

Először 2010-ben jelentek meg a napsárga színű madarak Magyarországon, 2015 óta pedig a Körös-Maros Nemzeti Parkban is meg lehet őket figyelni.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Adobe Stock
2019. június 13.

Először 2010-ben jelentek meg a napsárga színű madarak Magyarországon, 2015 óta pedig a Körös-Maros Nemzeti Parkban is meg lehet őket figyelni.

Kilenc évvel ezelőtt Baja és Csávoly közelében, később pedig Kübekháza és Makó környékén is lehetett látni kucsmás sármányt. Tavaly Makó és Maroslele között heteken keresztül figyeltek a nemzeti park munkatársai egy éneklő hímet és egy tojót. Bár a fészket nem sikerült megtalálniuk, de arra következtettek, hogy költöttek is. Valószínűleg ugyanaz a hím repkedhet a helyen június eleje óta.

 


A kucsmás sármányok a verébalakúak rendjébe tartoznak - ismerteti a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán. Testük jó része sárga színű, a hímeket pedig onnan lehet megkülönböztetni a tojóktól, hogy jellegzetes fejmintázatot viselnek. Innen kapták a nevüket is. A kucsmás sármány csőre erős, magot eszik, és rendszerint a repceföldek közelében telepszik meg. Eredetileg a mediterrán térségben költött, az utóbbi évtizedben terjeszkedik észak felé.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kiskunfélegyháza megvédi a gyurgyalagokat

Öt év után ismét batlák fészkelnek a Kis-Sárréten

Újra itt vannak a gyurgyalagok és a partifecskék

Indul az idei Gólya Road Show

Fecskeházat terveztek a Szegedi Vadaspark tavához

 

Cikkajánló