MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.06.12. 10:08,   Szöveg: kmnp.hu,   Fotó: Fotó: Adobe Stock

Öt év után ismét batlák fészkelnek a Kis-Sárréten

Négy pár rakott fészket a nádasban a biharugrai halastórendszerhez tartozó Zöldhalmi-tavon. Ez az érdekes kinézetű gázlómadár elég rejtőzködő életmódot folytat, így viszonylag ritkán látható. 

A korábbi költésekhez hasonlóan most is egy vegyes gémtelepen fészkelnek, nagy és kis kócsagok, bakcsók, üstökösgémek, valamint kis kárókatonák társaságában. Az elmúlt húsz évben ez a faj ötödik ismert költése a Kis-Sárréten – olvasható a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán.

 

Fotó: Adobe Stock

Illusztráció 

 

A batla (Plegadis falcinellus) az íbiszfélék családjába tartozik. Az Antarktisz kivételével szinte mindenhol fészket rak. Magyarországon az 1920-as években, a Kis-Balaton nádasaiban még több százas telepei voltak, majd ezek megszűnése után csak több évtized elteltével, az 1990-es években alakultak ki ismét állandó telepei, elsősorban a Hortobágyon.

 

Nálunk költő közeli rokona a kanalasgém, de ettől mind habitusában, mind színezetében jelentősen eltér. A batla távolabbról sötét színűnek látszik, közelről azonban jól látható, hogy tollazata igen sokféle színben pompázik. Alapszíne barna, de szárnya és háta violásan, zöldesen csillog, arcrajzolata fehér. Rejtőzködő életmódot folytat, ezért is nehéz megfigyelni. Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

 

Fotó: Adobe Stock

Illusztráció

 

Vonuló madár, a telet Afrikában tölti. Nálunk április és szeptember közt figyelhető meg leginkább. Elsősorban békákkal, piócákkal, rovarlárvákkal, férgekkel táplálkozik, de a kisebb halakat sem veti meg. Fészekaljuk általában 4-5 tojásból áll, melyeket május második felében raknak le. A fiókák 21 nap kotlási idő után kelnek ki, s utána még több mint egy hónapig a fészekben maradnak, míg el nem érik röpképességüket. Költőterületeiken a batlákra a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy élőhelyeiket gyakran éppen a költési időben csapolják le. Magyarországon ez a veszély nem áll fenn, mivel itt szinte kizárólag védett területeken fészkelnek.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Újra itt vannak a gyurgyalagok és a partifecskék

Ritka madár költ a szegedi Fehér-tónál

Visszacsalogatják a gyöngybaglyokat a templomtornyokba

Fecskeházat terveztek a Szegedi Vadaspark tavához 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...