Megkezdik a miskolci Avasi-kilátó felújítását

Megszépül Miskolc szimbóluma, a város közepén magasodó Avas kilátója és környezete, és ha minden jól megy, akkor év végén már újra birtokba vehetik a miskolciak kedvenc helyüket.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Vajda János / MTI
Forrás:
MTI
2023. március 7.

Megszépül Miskolc szimbóluma, a város közepén magasodó Avas kilátója és környezete, és ha minden jól megy, akkor év végén már újra birtokba vehetik a miskolciak kedvenc helyüket.

Várhatóan március 10-én kezdik meg a munkálatokat a miskolci Avason található kilátónál, miután hétfőn átadták a területet a kivitelezőknek. A felújítást többéves előkészítés előzte meg, és a munkálatok várhatóan nyolc hónapig fognak tartani, így a megújult kilátót már novemberben szeretnék átadni a miskolciaknak.

A tervek szerint, amit Viszlai József Ybl Miklós-díjas építész készített, az Avasi-kilátó sziluettje, karaktere alapvetően nem fog változni, de jóval korszerűbb lesz. Az épületet statikailag megerősítik, cserélik a teljes épületgépészetet, a padlóburkolatot, nem használt antennákat távolítanak el, és a lépcsőket is megerősítik, javítják a falakat. A kilátóban található kávézó is megújul, mind infrastrukturálisan, mind energetikailag, és a padlótól tetőig érő ablakokat kap majd, valamint egyedi fénymegvilágítást. A földszinti szabadtéri terasz pedig alkalmas lesz szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek, fogadások megtartására.

A projekt részeként nemcsak az Avasi-kilátót újítják fel, hanem egy sétányt is kialakítanak az alatta lévő területen, és megújul a Győri Nagy Lajos lépcsősor, valamint a Toronyalja utca is.
Ezen felül cserélni fogják az épület környékén a díszburkolatot, az utcabútorokat és a kandelábereket. A kilátó felújítása több mint 440 millió forint uniós forrásból valósul meg, de az említett kapcsolódó felújításokkal a teljes összeg eléri a 800 millió forintot.

A 234 méter magas Avason ma álló kilátót Hofer Miklós és Vörös György tervezte betonból, amit 1963. augusztus 20-án avattak fel.

Korábban is volt itt már kilátó, az első 1906-ban épült ideiglenes jelleggel, mindössze két hét alatt, II. Rákóczi Ferenc tiszteletére. De azt 1907-ben már le is bontották. A következő toronyra közel 30 évet kellett várni, de azt meg 1943-ban (más adatok szerint 1942-ben) tűz rongálta meg, majd 1956 decemberében csaknem teljesen összedőlt: a legenda szerint egy szovjet tank lőtte szét az 1956-os forradalom leverésekor.

Az építmény egyébként volt már lépcsőfutó verseny helyszíne, de szolgált díszletként is a miskolci operafesztiválon – a Toscát adták itt elő.

Cikkajánló