Miskolc rejtett kincse elkápráztatja az embert

Tudtad, hogy Közép-Európa legnagyobb ikonosztáza Miskolcon található? Az ikonosztáz azonban nemcsak méretei miatt különleges, de elképesztően gyönyörű is.

Szöveg:
Fotó:
Francz Ilona
2023. július 26.

Tudtad, hogy Közép-Európa legnagyobb ikonosztáza Miskolcon található? Az ikonosztáz azonban nemcsak méretei miatt különleges, de elképesztően gyönyörű is.

Miskolc belvárosában, a Deák téren álló görögkeleti ortodox Szentháromság-templomot a Balkán-félszigetről érkezett kereskedők építettek. Az első kereskedők a török uralom érkeztek ide, aztán az idők során gazdag közösséggé formálódtak, majd 1785 és 1806 között felépítették saját templomukat.

Ahogy az ember belép a templomba, tényleg elkápráztatja az egész falat betöltő ikonosztáz. A 12 méter széles és 16 méter magas műremek különlegessége nemcsak a méreteiben rejlik, de abban is, hogy benne a nyugati kereszténység stílusa, a barokk és a keleti kereszténység liturgikus gyakorlata találkozik. A barokk festmények bizánci liturgikus előírások szerinti témákat ábrázolnak. Maga az ikonosztáz Jankovits Miklós egri fafaragó műhelyében készült, az ikonok többségét pedig Anton Kuchelmeister bécsi festő festette.

Érdemes a mellékoltár kegyképét is megnézni, ami az Ahtirkai Istenszülő másolata, és úgy tartják, hogy II. Katalin orosz cárnő ajándékozta azt a közösségnek, aki egy Szentpétervár és Bécs közötti diplomáciai út során állt meg Miskolcon.

Az ikon, amelyhez sokan imádkoztak gyógyulásért, szívet, lábat, arcot és egyéb testrészeket ábrázoló kis ezüsttárgyakkal van körülvéve. Az 1700-as évektől az 1800-as évek első feléig ugyanis az volt a hagyomány, hogy azok, akik meggyógyultak, hálaajándékként olyan ezüsttárgyat hoztak, amely a gyógyult testrészt ábrázolja.

További információ és elérhetőség: ITT

A cikk először 2021 augusztusában jelent meg.


Cikkajánló