Megmenekült a Gemenc leghosszabb mellékága

A 2015. március 30-án lezárt műszaki átadással hivatalosan is befejeződött a Rezéti-Duna megmentését célzó beruházás kivitelezési szakasza, melynek során a Gemenc egyik legszebb mellékágából csaknem 200.000 m3 üledéket távolítottak el a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából.

Szerző:
DDNPI
Fotó:
DDNPI
2015. április 11.

A 2015. március 30-án lezárt műszaki átadással hivatalosan is befejeződött a Rezéti-Duna megmentését célzó beruházás kivitelezési szakasza, melynek során a Gemenc egyik legszebb mellékágából csaknem 200.000 m3 üledéket távolítottak el a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából.

A Nemzeti Park szívében, védett természeti területen található mellékág medre eredeti méretének tizedére zsugorodott keletkezése, a mintegy százhúsz éve történt érsekcsanádi kanyarulat átvágás óta. A valamikori főmeder feltöltődése napjainkra olyan méretű zátonyok kialakulásához vezetett a mellékág felső szakaszán, melyek már közepes vízállásnál is megakadályozták a víz folyamatos áramlását a Rezéti-Dunában.

A meder elzáródása az áramló vizet kedvelő értékes, védett fajok (pl. a leánykoncér) eltűnését eredményezte volna, ezért a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság - mint a Gemenc természetvédelmi kezelője - a Környezet és Energia Operatív Program keretében megvalósította a Duna magyarországi szakaszának eddigi legnagyobb volumenű élőhelyrehabilitációs projektjét a veszélybe keruĚˆlt természeti értékek és a gemenci ártéri élővilág
sokszínűségének megőrzése érdekében. A munkálatok során több száz uszálynyi hordalékot szállítottak ki a mellékágból, melynek mederből történő kiemelésén tucatnyi munkagép dolgozott fél éven keresztül. A kitermelt mederanyag a Duna hordalékháztartásának javítása céljából a főágba került vissza. Az Aquaprofit Zrt. - BétaQ Kft. konzorcium által elvégzett kivitelezés során számos nehézséggel kellet szembenézniuĚˆk a gépkezelőknek, hajósoknak.

 

Gemenc vizi útjain - I. rész - A Rezéti-Duna from Turistamagazin on Vimeo.


Már maga az a tény, hogy egy 3 km hosszú, keskeny csatornán kellett kiszállítani a hordalékot is igen nagy figyelmet kívánt a szakemberektől. Hogy a terület élővilágát minél kevésbé zavarják, a munkálatokat az őszi-téli félévre időzítették, és bár ez a tél nem volt túl hideg, a jegesedéssel és a korai sötétedéssel is meg kellet birkóznia a kivitelezőknek.

 

A munkavégzés időtartama alatt többször is igen kis vízállások alakultak ki a Dunán, ami a mellékágban is megnehezítette a hajózást és hátráltatta az ütemes munkavégzést. A több mint félmilliárd forintból megvalósított mederkotrás eredményeként a Rezéti-Duna megmenekuĚˆlt a felső szakaszát fenyegető teljes elzáródástól, a mellékág, és a rajta keresztuĚˆl fokokon feltöltődő ártéri vízrendszerek (Lassi tavak, Malomtelelő, Decsi-Nagy-Holt-Duna, Zsubrik-tó, Janika-tó, Keszeges-tó) összeköttetése az élő folyóval hosszú évtizedekre biztosítva lett.

 

Gemenc vizi útjain - II. rész - A Vén-Duna from Turistamagazin on Vimeo.


Ehhez a mederfenék átlagosan két méterrel való süllyesztésére volt szükség, hogy a víz már alacsony (a bajai vízmércén mért 100 cm-es) vízállás esetén is át tudjon folyni a mellékág teljes hosszán. Mivel a térség legkedveltebb vízitúra célpontja így az aszályos nyári időszakban is végigevezhető marad, a növény- és állatvilágon kívuĚˆl a természetjárók is élvezhetik az elkészült munka eredményét.

 

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ezúton is szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik segítették munkát és türelemmel viselték az kivitelezéssel járó esetleges kényelmetlenségeket.

 

Élvezzétek a megóvott természetes környezet szépségét és segítsetek Ti is hosszú távú megőrzésében!

További felvilágosítás a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaitól kérhettek:
Dévényi Borbála (devenyib@gmail.com ; +36 30 942 6761)
Parrag Tibor (parragtibor72@gmail.com; +36 30 377 3425)

Korábban megírtuk:
Újjáéled a Rezéti-Duna
Megnyílt Gemenc északi kapuja

Minden turistát vár Gemenc!

 


 

Cikkajánló