Megnyílt a Győzedelmes Campona régészeti kiállítóhely

Nagytétény római kori katonai tábora és települése mostantól kiállítással és látványos virtuális rekonstrukciókkal várja a látogatókat.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Magyar Nemzeti Múzeum Facebook
2023. május 25.

Nagytétény római kori katonai tábora és települése mostantól kiállítással és látványos virtuális rekonstrukciókkal várja a látogatókat.

Campona, a római katonai tábor jelentős történelmi esemény színhelye volt a 4. században: itt aratott győzelmet I. (Nagy) Constantinus császár a szarmaták felett. Az erőd kiérdemelte a Victrix, azaz Győzedelmes nevet. 90 évvel ezelőtt, régészeti ásatások során fedezték fel a tábort, ám ezután benőtte a természet, és nem foglalkoztak vele.

A Magyar Nemzeti Múzeum most régészeti kiállítóhelyet és látogatóközpontot hozott létre a helyszínen, a nagytétényi kastély mellett. A régészeti park épített és kertészeti eszközökkel, látványos virtuális rekonstrukciókkal mutatja be Campona római táborának erődfallal, tornyokkal és kapukkal határolt területét, egykori épületeit és főútjait – írja a múzeum a közösségi oldalán.

A látogatóközpont kiállításán megismerhetjük a római lovasságot, lovas táborokat és a lovak ókori kultúrtörténetét. Egy kisebb, témába illő játszóteret is létrehoztak a helyszínen.

A Campona Victrix – Győzedelmes Campona régészeti kiállítóhely autóval, vonattal és tömegközlekedéssel is elérhető.

További információkat a Magyar Nemzeti Múzeum oldalán találtok.

Cikkajánló