Megszeppent gyalogkakukk ácsorog 2021 legjobb madárfotóján

Idén is megválasztották az Év Madárfotósát, a Bird Photographer of the Year pályázatára beérkezett rekordszámú fotóból pedig egy igen magas színvonalú élmezőny alakult ki, amelyet most ti is megnézhettek. A legjobb képek között pedig magyarok alkotásait is megcsodálhatjuk.

2021. szeptember 24.

Idén is megválasztották az Év Madárfotósát, a Bird Photographer of the Year pályázatára beérkezett rekordszámú fotóból pedig egy igen magas színvonalú élmezőny alakult ki, amelyet most ti is megnézhettek. A legjobb képek között pedig magyarok alkotásait is megcsodálhatjuk.

Hatodik alkalommal rendezték meg idén a világ madárfotósainak versenyét, a Bird Photographer of the Year pályázatot. 2021-ben elképesztő számú pályamunka érkezett be, a tavalyi 15000-hez képest most több mint 22000 madaras fotót kaptak a szervezők 73 országból. Természetesen magyar fotósok alkotásaiért is izgulhattunk, és mindjárt mutatjuk is, kiknek sikerült a legjobbak közé kerülniük, de először nézzünk pár kategóriagyőztes és dobogós képet. A Legjobb Madárportré díját a spanyol Felipe Foncueva kapta ezért az elég bizarr fotóért, amelyen egy barna gödény vagy tengeri barna pelikán látható.

A Madarak viselkedése kategória győztes fotója egy igazán helyes kép lett, amelyen egy nektármadárfélét láthatunk fürdőzni egy banánvirágban. A jelenetet Nyugat-Bengálban csípte el az indiai Mousam Ray.

Ugyanebben a kategóriában lett második az olasz Massimiliano Apollo ezzel a zseniálisan elkapott pillanattal, amelyen egy vörös gém igyekszik minél több energiát magához venni még a nagy vándorút előtt. Az egér ennek annyira nem örül, és úgy tűnik, hogy itt véget is ért az észak-olaszországi rizsföldeken töltött életének.

A Figyelem a részletekre kategóriában egy igazán rendhagyó fotó lett az első. A homokos vízparton tükröződő pingvint a spanyol Rafael Armada vette észre és végül egy nagyon izgalmas kompozícióban sikerült elcsípnie.

Szintén ebben a kategóriában sikerült még dobogóra kerülnie Kerry Wunak egy klasszikus madárrészletfotóval, amelyet egy királygém tollazatáról készített. Formailag nagyon izgalmas és harmonikus kép lett, egyszerűen jó ránézni.

És most lássuk a pályázat abszolút győztes fotóját, amelyet a kategóriagyőztes képekből választott ki a zsűri. Idén a Madarak a környezetben kategória első helyezettje lett a pályázat legjobbja, így a mexikói Alejandro Prieto örülhet az Év Madárfotósa címnek. Fotóján egy kaliforniai földikakukk vagy más néven gyalogkakukk látható egy nem túl vidám szituációban.

A világhírű rajzfilmből ismert mindig száguldozó madarat a Mexikó és az Egyesült Államok közt húzódó 2000 mérföldes fal mellett kapta lencsevégre, amelynek építése során egyáltalán nem vették figyelembe azt, hogy az amúgy fajokban gazdag területre épített határfallal mennyi állat élőhelyét vágták ketté. A megindító képet nézve szinte érezzük, hogy a megtorpant kakukk nem nagyon érti a helyzetet. A fotó egyébként Alejandro Border Wall című fotósorozatának egy darabja, amelyből már tavaly, a német szervezésű GDT pályázaton is láthattunk párat, akkor a Fritz Pölking emlékére alapított díjat nyerte meg vele. A teljes sorozatot ide kattintva nézhetitek meg.

A Madarak a környezetben kategória harmadik helyezettje is egészen zseniális lett, Barbara Fleming Tanzániában készült képén egy kafferbivaly látható, amint egy vele szoros kapcsolatban lévő sárgcsőrű nyűvágó reppen el előtte. Ezek a madarak ugyanis előszeretettel fogyasztják a bivalyokon és más emlősökön talált olyan parazitákat, mint például a kullancsok.

A Madarak repülés közben kategóriából egy lenyűgöző és mesés fotót mutatunk, amelyen egy kolibri eszi ki épp a finom nektárt egy virágból. A spanyol Nicolas Reusens ezzel második lett.

Az egyik legerősebb, Fekete-fehér kategóriából két dobogóst is mutatunk, második helyen végzett az angol James Rogerson munkája, ez a sejtelmesen gyönyörű kép, amelyen egy szula látható.

A harmadik helyezett fotó se kevésbé művészi, ezen egy üstökös kárókatona látható naplemente idején, a képet a francia Nathalie Chanteau készítette.

Az egyre szűkülő természetes élőhelyek miatt sok állat az emberek közelében, a városokban próbál meg boldogulni. A pályázat Városi madarak kategóriájába ilyen jellegű képeket vártak a szervezők. A győztes fotó pedig elképesztően ütős lett, hiszen vízirigót általában gyönyörű környezetben, csörgedező hegyi patakokban fényképezve szoktunk látni, az angol Terry Whittaker fotóján viszont egy közúti híd alatt, egy a folyóba hajított bevásárlókocsin láthatjuk ezt a szép madarat. Elgondolkodtató fotó lett, az biztos.

A pályázat minden évben kiosztja a Legjobb Portfólió díját is, amelyet idén az angol Kevin Morgans kapta lundás képsorozatáért, amelyből most pár képet mutatunk is nektek.

Fiatal fotósok is indulhattak a versenyen, ők három különböző, korosztályok szerinti kategóriában indulhattak, és a kategóriák győztesei közül választották ki az Év Ifjú Madárfotósát. Idén ezt a kitüntető címet a 17 éves svájci Levi Fitze kapta ezért az udvarlási rituálé közben lencsevégre kapott nyírfajdos fotójáért.

És most jöjjenek a magyar résztvevők, akiknek sikerült bejutni a legjobbak közé, és fotóik Highly Commended elismerést kaptak. Az ifjú Li Gábor két képét is kiemelték, az egyiken egy üstökös kárókatonát láthatunk alábukni a tengerbe, amelyet egy horvátországi nyaralás alkalmával készített a lemenő nap fényében. Gábor több órán át ücsörgött a vízben a megfelelő pillanatra várva, de megérte, mert a kép gyönyörű lett.

Másik fotóján egy erdei fülesbaglyot látunk elsuhanni a fák felett, ezt a pillanatot se lehetett könnyű elcsípni, gratulálunk hozzá Gábornak!

A verseny kiemelt képei közé még Litauszki Tibornak sikerült bekerülnie ezzel a szép, teliholdkor készült fotójával, amelyen egy rigó sziluettjét láthatjuk.

Végül mutatunk még pár izgalmas és szép fotót a pályázatról, amelyet az alábbi képre kattintva nézhettek meg, ha pedig az összes díjazott képre kíváncsiak vagytok akkor azt a pályázat oldalán nézhetitek meg ide kattintva.

Cikkajánló